шанхайския локдаун

Първо статистиката: към 14 април според Shanghai Daily отчетените за предишното денонощие потвърдени симптоматични случаи са 2,573, а ново обявените асимптоматични случаи – 25,146. От началото на март, общия броя заразени е 280,000, като около 12,000 от тях са симптоматични. Все така става въпрос за вариант Omicron BA.2, с инкубационен период между два и пет дни.

В тежко състояние са девет пациента, един от които е на 33 годишна възраст, а останалите – между 70 и 93. Според Shanghai Daily, деветимата в тежко състояние не са ваксинирани, и всичките имат сериозни придружаващи състояния.

Най-страшните аспекти на локдауна са свързани с липсата на адекватно медицинско обслужване – има многобройни проблеми с получаването и на редовна, и на спешна помощ, както и трагични случаи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Масовото тестване за COVID продължава – в моя случай от 12 март до момента вече са ми направени 18 теста – четири от тях домашни антигенни (като снимката на теста се изпраща в Wechat групата на сградата), и 14 PCR теста, резултатите от които вече се получават в новосъздадена платформа със статичен, едномесечен QR код, след като предишната платформа с динамичен код не успя да се справи с мащабите на тестването. Последният PCR тест в моя комплекс беше вчера, а днес ни бяха раздадени по пет антигенни домашни теста, с инструкции да си направим един днес, а за останалите да чакаме инструкции.

Повечето от заразените с COVID са в условия на централна карантина – в приспособени изложбени центрове, стадиони, училища, в новопостроени сгради и други подходящи, и не толкова подходящи за целта, места. Споделени в официалните и социалните медии показват вариращи условия, от шумни партита и играещи деца в някои центрове (да не забравяме, че хората там са без или с леки симптоми), до течащи покриви и липса на канализация в строително недовършени, но пълни с хора центрове.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Близките контакти на заразените с COVID пък подлежат на изолация в хотел – в последно време те биват транспортирани извън Шанхай, в хотели в близки и не съвсем близки градове.

Поради броя заразени има значимо забавяне на извеждането на положителните и контактните от домовете им – в случая на мои съседи, минаха вече осем дни откакто бяха уведомени за положителните си резултати, и че ще бъдат прибрани от линейка. Последните им два резултата са вече негативни – но няма яснота дали все пак няма да бъдат заведени в център за карантина независимо от това. За сгради и комплекси, в които има ново диагностицирани, започва нов 14 дневен локдаун, а за съседните сгради и комплекси – седем дневен.

Няколко групи вече напуснаха местата за централна карантина – за излекувани се смятат след като дадат два негативни COVID теста с интервал повече от 24 часа. Споделя се информация за хора, на които съседите отказват достъп до домовете им от страх, и са принудени да отидат на хотел. Моят комплекс обаче, за щастие няма такава политика – разбираме, че съседите вече са се прибрали от карантина, след като това вече се е случило.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Поне в няколко района на града изглежда се обсъжда опцията и протокол (шест теста) за домашна карантина и изолация на леките и асимптоматични случаи и контактите им, но за момента официалната политика не го позволява.

Населението на града е около 25 млн., и всички те са в режим на ограничения. За целите на епидемиологичния контрол, градът е разделен на няколко десетки хиляди “клетки” – или райони, в които е възможно да се осъществява “затворен мениджмънт.” Тези клетки са например затворени жилищни комплекси, университетски кампуси, работнически общежития към компании, групи отделни сгради в рамките на дадена улица.

Преди няколко дни тези клетки бяха разделени на три категории – такива в режим на локдаун, контролирани зони и ниско рискови зони, в зависимост от наличието на позитивни случаи след жителите им. Оказа се обаче, че ентусиазмът на много от “освободените” беше преждевременен – някои комплекси бяха отново затворени, а пък тези, които все още могат да напускат комплексите си намират основно празни улици, затворени магазини и ресторанти.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

Преди две години по време на първия локдаун в Китай, бумът на онлайн потреблението на всякакъв тип стоки позволи на значим брой от загубилите работата си започнаха да работят като доставчици – за платформи като Eleme, Meituan и различни куриерски компании.

Сегашният локдаун е далеч по-строг, и вече почти толкова продължителен, колкото този от 2020, но индивидуалните доставки са невъзможни – според репортаж на STV от тази сутрин, в добавка на строгите ограничения за движение в рамките на града и между различните му области, около 95% от доставчиците са под домашен локдаун, затова доставките са модифицирани според ситуацията – те са само групови – т.е. определената “клетка” трябва да поръча поне 50 (или 100) броя от дадената оферта, доставчикът трябва да координира няколко различни сертификата за безопасност на продуктите и за право на движение и доставки в конкретния район, те се доставят до вход на комплекса, където охраната ги дезинфекцира, а след това доброволци ги разнасят до входа на отделните сгради. Това изисква значителна координация, затова и много от тези доставки не са успешни – поради липса на брой желаещи (сериозен проблем за хората в малки комплекси) или поради невъзможност на доставчика да получи сертификат

В резултат, за повечето жители на Шанхай проблемите са битови и психологически.

Нивата на стрес поради липсата на движение, ограничената комуникация, несигурността (появата на нови случаи в комплекси затворени от няколко седмици и след многобройни негативни тестове създава сериозни притеснения за начина на разпространение на вируса) и липсата на времева рамка за отпадане на ограниченията, са високи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

За някои се появяват сериозни притеснения свързани със здравето – трудно е например да получат лекарства по рецепта. На мой съсед се наложи да координира с доброволците в комплекса доставка на инхалатор за астма. Съществуват канали и протоколи за доставка на лекарства, но това става, в най-добрия случай, бавно.

За други храната продължава да е огромен проблем, и им се налага да търсят помощ от съседи и доброволци, за да получат поне малко провизии. За съжаление, това се случва едновременно с разхищение на много продукти, основно зеленчуци, от тези които ги получават – координираните от мениджмънта или съседи пакети със зеленчуци са еднакви за всички, големи по обем, а ако се случи забавяне – и бързо се развалят. Почти всички включват и ряпа, която пък не се харесва на особено много хора. Поръчките са основно на храна и продукти от ежедневна необходимост, но в последните дни започнаха успешно да се изпълняват доставки на фризери – голяма промяна за навиците на шанхайците, които издигат в култ прясната храна. Попадна ми и креативна оферта – при покупка на цяло прасе го получавате „опаковано“ в безплатен фризер.

Локдаунът изважда на показ най-различни социални проблеми – въпреки директивите, че служители не трябва да бъдат уволнявани или възнаграждението им намалено, дори когато работа от вкъщи не е възможно, много са тези с почасова заетост или собствен бизнес, които се оказват без доходи.

„Разменям 100 презерватива за чипс” - истории от шанхайския локдаун

В трудно положение са и много чужденци, особено тези които не говорят китайски и не са особено интегрирани в непосредствената си среда, така че им е трудно да получат продукти.

Парадоксално е също, че има едновременно безпрецедентно ниво на организация и новосъздадена локдаун инфраструктура – но и безпрецедентно ниво на непредвидимост и пукнатини в системата – което всъщност е срещата на  неустоимата сила на вируса и непоклатимата стена, която е държавната политика за динамичен контрол на епидемията.

За да завършим все пак положително, ето няколко забавни примера от последните дни. Мнозинството все още има добро чувство за хумор и се опитва дори да се забавлява в локдаун – координацията и доставката на покупки е мащабно начинание, като всяка поръчка предполага създаване на нови групи и контакти. Съседи разменят рецепти и снимки и организират онлайн фитнес тренировки и обсъждания на книги и филми.

Локдаунът преобърна и представите за това както е луксозна стока. В социалните мрежи се разпространява локдаун версия на пирамидата на луксозните стоки.

Ако е традционната й версия на дъното са продукти като шампански и брандове като Starbucks, по средата са марки като LV, Gucci и Hermes, към върха – Patek Philippe и диаманти, в Шанхай през април 2022 г. тя изглежда така: на дъното – достъпен лукс, но все пак лукс за някои: зеленчуци и ориз (част и от държавните “помощи”, и от най-лесно осъществимите поръчки); едно ниво по-горе: месо, яйца и мляко (по-труднодостъпни, и често, значително по-скъпи от преди); на следващото ниво са олио, захар, подправки, шоколад и различни снаксове; точно под върха: KFC и торта; а най-луксозния и недостъпен продукт е кока кола.

В последните дни, съседите в моя комплекс от 85 сгради и около 3000 жители създадоха и вторичен, бартерен пазар – въпреки, че трябва да спазват социална дистанция и не би трябвало да си разменят продукти. В групи в Wechat те пишат какво искат и какво предлагат, а резултатът е интересен допълнителен поглед към битовия аспект на тази напълно необичайна ситуация.

От сутринта има 138 такива „малки обяви“, ето и няколко от тях:

 • „Разменям три бутилки сода за две чаши мляко”
 • „Имам: кола, захар, препарат за пране, ориз, тоалетна хартия, дамски превръзки, балсам за коса. Искам: круши, шунка, кафе, паста за зъби, бира, маски за лице, фъстъци“
 • „Нова тенджера за телешко“
 • „Имам чай от хризантема, искам чипс“
 • „Имам грах, искам масло“
 • „Разменям 18 годишно уиски за добро червено вино“
 • „Заменям памперси за възрастни за брашно“
 • „Имам паста за зъби, искам корейски лют сос“
 • „Имам Pepsi и кутия Oreos, олио (но донесете собствена бутилка) и искам да получа лук, джинджифил, чесън, кориандър и соев сос“
 • „Имам 100 японски презерватива, искам чипс“
 • „Заменям цигари и алкохол за диня“
 • „Заменям ряпа за каквото и да било друго“
 • “Разменям дете за кетчуп или оцет”

Автор: Асен Велинов
Снимки: Shanghai Daily


loading...