Нова вълна на коронавирус азия Коронавирус Китай Коронавирусна инфекция

Властите в китайският финансов център в Шанхай в сряда разшириха Covid блокадите до някои западни части на града по-рано от предвиденото. Това се наложи, след като бяха отчетени общо 5982 нови местни случая, съобщи „Ройтерс“. Припомняме, че Шанхай, в който живеят 26 милона души, влезе в двустепенен локдаун в понеделник, като затворя мостове и тунели и ограничава трафика в опита за спиране на нарастващата вълна случаи на COVID-19. Така, докато жителите на изток са заключени от понеделник, тези на запад официално трябваше да започнат 4-дневното си блокиране в петък.

Югозападният квартал на града Минхан, с 2,5 милиона жители, обяви късно във вторник, че ще спре обществените автобусни услуги до 5 април.

Жители от западните райони, също във вторник получиха известия, че няма да имат право да напускат комплексите си за следващите седем дни поради контрол на пандемията или защото съсед е бил контактен с положителен случай.

„Изразяваме най-дълбоките си благодарности на всички жители! Скоро ще възобновим нормалния живот, но молим всички да се придържат стриктно към мерките за контрол на пандемията, да не се събират и да намаляват движенията“, се казва в едно съобщение, видяно от Ройтерс.

Заповедта за въвеждане на локдаун контрастира с досегашните изявления на властите, които в събота отрекоха, че градът ще бъде блокиран, въпреки нарастването на случаите.

Управата на Шанхай заяви по-рано този месец, че ежедневният капацитет за тестване е около 3 милиона, но Чен Ержен, лекар, отговарящ за градско карантинно съоръжение, предупреди, че това може да се окаже недостатъчно, за да изпревари бързото разпространение на вируса.

Шанхай регистрира рекордните 3450 безсимптомни случая на COVID в неделя, което представлява почти 70% от общия брой в цялата страна, заедно с 50 симптоматични случая.

Американският автомобилен производител Tesla спира производството в своята фабрика, разположена в района, засегнат от първия етап на блокирането, за четири дни, съобщи Ройтерс.

Припомняме, че на 31 декември 2019 година Китай съобщи официално за инфекция от все още непознат тогава коронавирус, която протича с тежка вирусна пневмония и това беше началото на пандемията от COVID-19. Китайските власт през лятото на 2020 обявиха, че са овалдели напълно разпространението му в страната, а по-късно проведоха и масова ваксинация в страната с ваксини собствено производство. До появата на щама „Омикрон“ и преди Зимните олимпийски игри Пекин съобщаваше за спорадични и предимно внесени от чужбина случаи и контролираше разпространението на вируса с кратки строги локални локдауни, съпроводени с масово тестване и изолиране на всички заразени.

Вижте още:
Шанхай влиза в локдаунКитайският финансов център в Шанхай, в който живеят 26 милиона души, влиза в двустепенен локдаун в п…Mar 28 2022skafeto.com


loading...