Шанхай

Милиони жители на Шанхай вече почти два месеца са в тотален локдаун заради продължаващите опити на китайските власти да изкоренят Covid-19 от 25-милионния град. През последните дни обаче карантинните мерки се затягат все повече.

На местните жители е забранено да напускат домовете си, храна могат да получат само с доставка, а достъпът до болница е възможен само след съгласие на местното ръководство на Комунистическата партия, пише Дир.бг, цитирайки Би Би Си.

Ако при един човек от апартамент на един етаж бъде открит коронавирус, то всички негови съседи се изпращат веднага в центрове за изолация, дори тестовете им да са отрицателни. Освен това екипи обхождат жилищата на заразените и провеждат пълна дезинфекция.

Все по-голям става и проблемът с изхранването на затворените хора, тъй като по разпореждане на местните комитети на управляващата комунистическа партия само държавни куриери могат да доставят храна в Шанхай. Гладът и страхът принуждават мнозина да рискуват живота си, напускайки жилищата си по въжени стълби. Кадри от Шанхай бяха разпространени в социалните мрежи. На тях се вижда как няколко души слизат по въжена стълба от висок етаж на сграда в мегаполиса.

Същевременно жители на някои райони, където преди това не са били налагани строги ограничения, съобщават за появата на високи огради около жилищните комплекси.

По-строгите мерки в Шанхай дойдоха само дни, след като китайският президент Си Дзинпин обяви ангажимента си към стратегия за „нула COVID“.

Директорът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви вчера в необичайно критично изявление за Китай, че политиката за „нула ковид“ „не може да бъде подкрепяна. „Много е важно да се премине към друга стратегия“, изтъкна той.

По-късно китайските власти е достъпа до видеото с изявлението на шефа на СЗО в китайската социална мрежа Weibo.

Според официални данни около 90% от населението в Китай е напълно ваксинирано. Само 38% от най-уязвимите хора в Китай на възраст над 60 години обаче са получили три дози от ваксината.

Още от Свят


loading...