шанхай

От днес в Шанхай започна дезинфекция по домовете на заразени с Ковид-19 жители на 25-милионния град. Мярката цели да се изкорени заразата от мегаполиса, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Екипи от хора в бели защитни костюми обикалят из домовете на заразените, за да извършат дезинфекцията.

Като част от мерките за борба с коронавируса властите на Шанхай днес затвориха и последните две работещи метростанции, като по този начин най-големият град в Китай за първи път остана без работеща транспортна мрежа, по данни на местна онлайн медия.

Последните наложените мерки допълнително разочароваха гражданите на мегаполиса, които се надяваха, че продължаващият повече от месец локдаун е към своя край, тъй като броят на новите случаи на зараза в града намалява. Средният брой на новозаразени в Шанхай спадна до около 3000 души през изминалото денонощие спрямо средно по 26 000 случая на денонощие в средата на април. Властите поддържат по-голямата част от града затворен, опитвайки се да спрат разпространението на вируса, въпреки че много други държави по света разхлабват мерките срещу заразата.

Шанхай регистрира 6 нови смъртни случая свързани с КОВИД-19, като общият им брой в града нарасна до 553 от началото на епидемията.

В Пекин пък започна нов тридневен период на масово тестване, в опит на властите да предотвратят повторение на ситуацията от Шанхай. Градът, в който вчера бяха регистрирани 74 нови случая на зараза, наложи локдаун в някои от кварталите, затвори 60 метростанции и забрани храненето в ресторанти.

В Шанхай в началото на новата вълна на разпространение на заразата хиляди граждани бяха настанени в центрове за карантиниране, след като дадоха положителен резултат на теста за Ковид-19 или бяха в контакт с болен от КОВИД-19, припомня Асошиейтед прес.

В последните дни в няколко района на града бяха разпространени съобщения, в които на жителите се нареждаше да останат по домовете си и им се забраняваше получаването на „несъществени“ доставки като част от мерките, наложени за определен период, който би трябвало да приключи утре. Той обаче може да бъде удължен в зависимост от резултата от масовото тестване на населението.

Още от Свят


loading...