шведското посолство в Багдад

Стотици протестиращи нахлуха в шведското посолство в иракската столица Багдад в ранните часове тази сутрин и го подпалиха, съобщава „Ройтерс“, като цитира свои източници.

Няма пострадали служители на посолството, както и повече подробности. Служители на шведското посолство в Багдад не са отговорили веднага на исканията за коментар.

Протестът беше свикан от поддръжници на шиитския духовник Муктада Садр преди очакваното изгаряне на свещената книга на мюсюлманите, Корана, в Швеция – което в миналото доведе до широко разпространени протести и осъждане в нациите с мюсюлманско мнозинство.

Поредица от видеоклипове, публикувани от One Baghdad, популярен канал в Telegram, който подкрепя Садр, показаха хора, които се събират около посолството около 1 сутринта и щурмуват комплекса на посолството около час по-късно.

По-късни видеоклипове показаха дим, издигащ се от сграда в комплекса на посолството. „Ройтерс“ не можа независимо да провери автентичността на видеоклиповете.

Не е ясно дали някой е имало вътре в посолството по време на щурма.

На 30 юни в Багдад се проведе масов протест пред шведското посолство за прекратяване на дипломатическите връзки.

Припомняме, че миналата седмица сириец се отказа да гори Библията и Тората в Швеция. Намерението му бе в отговор на оскверняването на Корана.

Но мъжът обясни, че целта му всъщност не е била да изгори свещените книги, а да критикува хората, които са изгорили Корана в Швеция през последните месеци – нещо, което шведските закони не забраняват.

„Това е отговор на хората, които изгарят Корана. Искам да покажа, че свободата на изразяване има граници, които трябва да се вземат под внимание, обясни жителят от сирийски произход. Искам да покажа, че трябва да се уважаваме, че живеем в едно общество. Ако изгоря Тората, друг Библията, трети Корана, тук ще има война. Това, което исках да покажа е, че не е правилно да го правим“, добави той.

Правителствата на няколко мюсюлмански страни, включително Турция, Обединените арабски емирства, Йордания и Мароко, също протестираха срещу инцидента. Съединените щати също го осъдиха, но добавиха, че издаването на разрешението подкрепя свободата на изразяване и не е одобрение на действието.


loading...