изтребители пазят небето над България

Швейцария избра F-35 на Lockheed Martin за своята бойна авиация, съобщи АП. Агенцията уточнява, че в търга са участвали и Eurofighter, Dassault и Boeing.

„За нас е чест да бъдем избрани от Швейцария и с нетърпение очакваме да си партнираме с швейцарското правителство, обществеността, военновъздушните сили и индустрията, за да доставим и поддържаме самолета F-35“, каза Бриджит Лодърдейл, вицепрезидент и генерален мениджър на програмата F-35 на Lockheed Martin. „С избора Швейцария ще се превърне в 15-тата страна, която се присъедини към програмата F-35.

Швейцарските военновъздушни сили ще получат самолет F-35A, план за поддържане, съобразено с изискванията на швейцарската автономия, и цялостна програма за обучение.

Lockheed Martin казва, че селекцията F-35 ще осигури икономически и технически предимства на нацията за идните десетилетия.

Швейцарската индустрия ще има възможност да участва в научноизследователска и развойна дейност, производство и възможности за поддържане, които ще разширят техните възможности в бъдеще.

Като нов участник в програмата F-35, Швейцария ще се възползва от възможностите на Lockheed Martin за интегрирането на местни решения.

Към днешна дата F-35 оперира от 21 бази в цял свят, като девет държави експлоатират собствени F-35. В експлоатация са повече от 655 F-35, с повече от 1380 пилоти и 10 670 механици и техници.


loading...