Избяга ли Брендо от Украйна

Федерален прокурор в Швейцария съобщи, че българската наркомафия е депозирала около 55 милиона франка в банката Credit Suisse, съобщава БГНЕС, като цитира доклад, публикуван от изданието „Зонтагс цайтунг“.

Наказателният съд на Швейцария разкрива обвиненията в документ от 500 страници, в който се твърди, че банката страда от „сериозни организационни недостатъци“ в предотвратяването на прането на пари, сочи разпространеният доклад.

Във връзка с това държавата иска над 42 милиона франка (40 милиона евро) като обезщетение от Credit Suisse Group AG. Искането е предявено след 14-годишно разследване на предполагаемия провал на кредитора да предотврати прането на пари от българска група за наркотици.

Швейцарският федерален прокурор твърди, че българската наркомафия, водена от бивш борец, е депозирала около 55 милиона франка в Credit Suisse.

Oще в средата на декември швейцарски и български медии разкриха, че става въпрос за кокаиновия крал Евелин Банев-Брендо и неговия екс треньор Георги Караманлиев, който живее в страната на точните часовници.

Голяма част от парите са били ръчно доставени в куфари, пълни с разопаковани банкноти, според доклада. Федералният прокурор се насочил в разследването си към бивша служителка на Credit Suisse за ролята й в аферата.

Банката заяви, че „отхвърля като безпочвени всички обвинения по този въпрос и е убедена, че бившата ѝ служителка е невинна“, според изявление, изпратено по имейл. „Банката ще се защитава енергично в съда“, се посочва в съобщението.

Въпросният случай е последния удар за изпадналата в затруднение банка, която наскоро обяви, че ще отдели допълнителни 500 милиона франка тази година за съдебни спорове, припомня БГНЕС.

Банката все още е разклатена зарази големите загуби, свързани с колапса на Archegos Capital Management и Greensill Capital.


loading...