Швейцария Петата вълна
Снимка: Markus Spiske from Pexels

Петата вълна от пандемията COVID-19 вече дойде в Швейцария, каза на пресконференция в четвъртък министърът на здравеопазването на конфедерацията Ален Берсет.

Той все пак добави, че не вижда необходимост от въвеждане на нови ограничения. Според в. „Гардиън“ развитието на епидемията ще зависи от поведението на всички швейцарци.

Изданието припомни, че за месец дневното увеличение на заболеваемостта в Швейцария се е увеличило четири пъти. Според Worldometers в четвъртък в страната са открити 6017 нови случая на коронавирусна инфекция на ден. Миналата седмица броят на хоспитализациите с коронавирус се увеличи с една четвърт спрямо предходната седмица, смъртността с 80% – 53 смъртни случая на седмица.

Берс отбеляза, че увеличаването на заболеваемостта е тревожно, особено след като в страната има твърде много възрастни без имунитет срещу COVID-19. Сега 65% от населението е напълно ваксинирано в страната, в края на юли е имало 50% от тях, в края на април – 10%.

В интервю за „Нойе Цюрхер цайтунг“ епидемиологът от университета в Берн Кристиан Алтхаус призова за локдаун, да се върнат безплатни тестове за коронавирус и да се носят на повече места маски на закрито. Той смята, че неваксинираните граждани нямат право да „вземат обществото за заложник“.

Той предупреди, че Швейцария може да бъде в тежко положение до Коледа, на фона на по-бавните нива на ваксинация в сравнение със съседните Германия, Франция и Италия.

Швейцарските парламентаристи ще гласуват закони, причинени от пандемията, на 28 ноември, включително сертификати за COVID за напълно ваксинирани, възстановени или отрицателни тестове за болестта.

Предполага се, че сертификатът ще даде на притежателя му възможност да пътува в чужбина, да посещава обществени събития, обществени места като ресторанти и концерти.


loading...