https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Швейцарската национална банка е съобщила днес за годишна загуба от 132,5 милиарда швейцарски франка (141,54 милиарда долара), съответстваща на оповестената през януари прогноза, предаде Ройтерс.

Загубата, най-голямата в 115-годишната история на централната банка, е причинена от спада в стойността на инвестициите поради миналогодишния срив на пазара на облигации и акции. Укрепването на швейцарския франк също е имало отрицателно влияние, намалявайки активите и възвращаемостта от чуждестранни инвестиции, когато се конвертират отново в швейцарски франкове.

Загубата, която следва печалба от 26 милиарда швейцарски франка през 2021 година, означава, че банката няма да извършва плащания към швейцарското централно или регионалните правителства и няма да изплаща дивиденти на инвеститори за едва втори път от основаването ѝ през 1907 година.

По-голямата част от миналогодишния спад може да се припише на загубата от 131,5 млрд. швейцарски франка заради обменните курсове, а облигациите са загубили 72 млрд. швейцарски франка от стойността си, а портфейлът с акции е загубил 41 млрд. швейцарски франка.

Швейцарската национална банка, която ще актуализира отново паричната си политика на 23 март, отказа да коментира как загубата ще повлияе на бъдещата парична политика.

Анализаторите не смятат, че загубата ще окаже влияние, тъй като банката има собствен капитал от 66 милиарда швейцарски франка въпреки огромните загуби.

Вижте още:
Защо централните банки по света изкупуват златотоЗа какво се готвят големите централни банки по света, изкупувайки злато – за формиране на резерв в с…Mar 4 2023skafeto.com

Въпреки рекордните печалби банките пак вдигат такситеВъпреки рекордната печалба от 2.1 млрд. лв. за изминалата година и активното кредитиране, банковата …Feb 14 2023skafeto.com


loading...