Швейцарският парламент отхвърли пакета за Credit Suisse Швейцария неутралитет швейцарската икономика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Една четвърт от световното финансово богатство (10 трилиона щатски долара) се съхранява в швейцарски банки. Но след като се присъедини към санкциите спрямо Русия, Швейцария фактически престана да бъде неутрална, включително по отношение на страни, които имат проблеми в отношенията със САЩ и ЕС, се казва в анализ на Прайм, на основата на мнения на финансисти и анализатори.

Изтеглянето на китайски капитали от швейцарските банки все още не е придобило масов характер. Но „първите признаци“ показват, че относно банковата тайна и сигурността на средствата в някога най-надеждната страна, нещата не са като преди години. А това означава, че оттокът на средства ще продължи.

Това явно се очаква в Пекин, поради което вече се появи информация, че китайците започват бавно и постепенно да изтеглят парите си от надеждните някога швейцарски банки. Те вече не се считат за (много) сигурно място за съхранение на средства и част от финансовите потоци вече се насочват към Азия, и в частност към Сингапур.

Днес банковата тайна в Швейцария се пази на ниво закон. Той все още предвижда отговорност (включително наказателна) за разкриване на информация за титулярите на сметки, както и за наличността и движението на средствата по тези сметки.

„Обаче тя се различава от онази „напълно сигурна и безусловна“ банкова тайна, която издигна толкова високо реномето на швейцарските банки през миналия век“, казва доцентът от катедрата по световни финансови пазари и финтех в Руския икономически университет „Г.В. Плеханов“ Татяна Белянчикова.

При политическия неутралитет на Швейцария ситуацията е много по-сериозна. Събитията от изминалата година показаха неговата загуба. Страната се присъедини към повечето санкции спрямо Русия и на този фон, страховете на китайските клиенти на швейцарските банки изглеждат основателни.

Обвинението в съдействие за заобикаляне на санкционните ограничения може да стане основа за въвеждането на вторични санкции спрямо китайски компании и инвеститори. Те традиционно активно използват финансовата инфраструктура на Швейцария, за да съхраняват средства и впоследствие да ги инвестират.

„За масово изтегляне на средства на китайски клиенти още не може да се говори, но ситуацията може да се отрази негативно на банковия сектор в Швейцария“, обяснява пред агенция Прайм Иван Ермохин, изследовател в Руския център за анализ на компетентността и стандартите.

Най-предвидливите и предпазливи китайски клиенти на швейцарските банки се разделят с илюзиите и със самите банки, смята и Владимир Григориев, доцент в Института за световна икономика и право на Руския университет за приятелство на народите. И този процес ще става все по-интензивен, колкото повече се влошават отношенията на Китай със Запада.

Освен Русия и Китай, има още няколко важни региона за швейцарските банки – Индия, Югоизточна Азия (освен Индия и Китай), Близкия изток, Латинска Америка. По-голямата част от държавите от тези региони отказаха да се присъединят към антируските санкции.

„Сега е смешно да се говори за конфиденциалност и сигурност на капиталите в Швейцария“, смята доцент Григориев. И следователно основното нещо за банките започва да се срива – бизнес репутацията. Това ще направи неизбежен отлива на клиенти от почти всички горепосочени региони.

Разбира се, този отлив едва ли ще бъде бърз. Но банки от други региони, предимно Близкия изток и Китай, ще започнат да конкурират Швейцария на нейното традиционно финансово „поле“. Освен това, Хонконг, Шанхай, Дубай и Шенжен са сред десетте най-големи световни финансови центрове от много години. Част от капиталите от Швейцария ще „изтекът“ точно натам.

„Разбира се, новите притегателни центрове за едрия капитал няма да могат да предоставят на клиентите си такова обслужване и такова качество на услугите, както швейцарците. Необходимо е много време, за да се достигне такова високо ниво. Но сега ситуацията в света е такава, че сигурността на парите е много по-важна от опита, традицията и първокласното обслужване“, смята икономистът.