Швейцарският министър на финансите Credit Suisse

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

В интервю, публикувано в неделя, швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зутер заяви, че ако Credit Suisse беше фалирала, швейцарската икономика вероятно щеше да се срине.

Келер-Зутер заяви пред вестник „Льо Тан“, че правителството е действало в най-добрия интерес на страната, като е организирало бързото поглъщане на втората по големина банка в Швейцария от нейния по-голям местен конкурент UBS. На фона на опасенията от глобална банкова криза миналия месец, доверието на инвеститорите в Credit Suisse се срина на 15 март, след което правителството организира поглъщането през уикенда, преди пазарите да отворят отново на 20 март.

Около 109 млрд. швейцарски франка (120 млрд. долара) бяха предоставени като част от държавните гаранции и ликвидността, осигурена от Швейцарската централна банка.

„Предвид обстоятелствата действахме по най-добрия възможен начин, за да сведем до минимум тежестта за държавата и данъкоплатците“, заяви Келер-Зутер.

„Без решителна намеса от страна на властите алтернативата щеше да бъде фалит на Credit Suisse в понеделник сутринта, придружен от вероятен срив на швейцарската икономика.“

Подобно на UBS, Credit Suisse беше сред 30-те банки в света, считани за глобално значими за международната банкова система и следователно за твърде големи, за да фалират.

Но през последните години тя претърпя поредица от скандали и след като през март три регионални банки в САЩ се сринаха, тя остана да изглежда като най-слабото звено във веригата.

Преговорите за поглъщането бяха проведени набързо във финансовото министерство на Келер-Зутер в Берн, а сделката на стойност 3,25 млрд. долара беше обявена вечерта на 19 март.

„Банката щеше да фалира в понеделник, 20 март. За какво? Защото през годините е имало култура, която изглежда е създала погрешни стимули. Защото е имало много скандали“, казва Келер-Зутер.

Що се отнася до това дали някой от ръководните кадри ще бъде изправен пред съда, тя каза: „Това е трудно и сложно“.

Тя заяви, че приоритет на правителството е да завърши сливането. UBS заяви в сряда, че трябва да приключи поглъщането в рамките на следващите месеци.

Министърът на финансите заяви, че е твърде рано да се говори за бъдещата структура на UBS, която ще се превърне в мегабанка с инвестирани активи за около 5 трилиона долара.

Келер-Зутер заяви, че правителството ще трябва да анализира изцяло случилото се и след това да адаптира регулациите за банките, считани за твърде големи, за да фалират.

„Но има граници. Да не забравяме, че… доверието не може да бъде регулирано“.

Вижте още:
Надига ли се следващата световна банкова криза?Светът е изправен пред нова заплаха, която според някои анализатори много наподобява на случилото се…Mar 18 2023skafeto.com

JPMorgan: Банковата криза „все още не е приключила“Главният изпълнителен директор JPMorgan Chase – Джейми Даймън предупреди в годишното си писмо до акц…Apr 4 2023skafeto.com

Топ банкер: Credit Suisse щеше да фалира, ако не беше придобита от UBSCredit Suisse Group AG беше изправена пред неизбежен фалит, ако не беше продадена на UBS Group AG пр…Apr 4 2023skafeto.com

Управителят на Саудитската национална банка подаде оставкаУправителят на Саудитската национална банка, основният акционер на изпадналия в затруднение банка Cr…Mar 29 2023skafeto.com

Конспирация срещу криптовалутите или лошо управление доведе до банковите фалитиМнозина смятат, че в последните дни сме свидетели на най-големия банков срив в Америка след финансов…Mar 18 2023skafeto.com


loading...