Швейцарският парламент отхвърли пакета за Credit Suisse Швейцария неутралитет швейцарската икономика

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Швейцарският парламент отхвърли пакета от финансови мерки за спасяване на практически фалиралата банка Credit Suisse в рамките на грандиозните до 109 милиарда швейцарски франка (120,87 милиарда долара), съобщи Reuters.

Отказът на парламентаристите да предоставят финансови гаранции на доскоро втората по големина банка в страната Credit Suisse, която отдавна страда от нестабилно управление, обаче няма да повлияе на нейното придобиване от най-голямата швейцарска банка UBS. Това е възможно, тъй като правителството на страната се възползва от т.нар. закон за извънредните ситуации и прие законопроекта за подпомагане на Credit Suisse, без одобрението на законодателната власт. Затова вчерашното гласуване в парламента по въпроса за „потъналата“ банка е по-скоро символично, макар и многозначително.

Президентът на Швейцария Ален Берсе по този повод заяви, че евентуален фалит на Credit Suisse би имал катастрофални последици както в Швейцария, така и в международен план. Затова се е наложило властите да се намесят, за да подкрепят стабилността на банковата система в страната (а и не само).

Министърът на финансите на Швейцария Карин Келер-Сутер обясни от своя страна, че евентуален отказ от спасяването на банката ще изпрати сигнал на международните пазари, че финансовата система на страната вече не е толкова стабилна.

Правителството на Швейцария одобри плана за държавна помощ за изкупуването на Credit Suisse в края на март 2023 г. Наложи се държавна финансова подкрепа, след като Credit Suisse беше „на ръба“ на срив на акциите и изтичане на средства от клиентски сметки. Банката се опита сама да се справи с проблемите и да вземе заем от Централната банка, но задълбочаващата се криза наложи вземането на по-радикални решения.

Сега швейцарското правителство реши да лиши Борда на директорите на Credit Suisse от още неплатени премии за 2022 г. А бонусите на топ мениджърите на първо и второ ниво ще бъдат намалени съответно с 50% и 25%. Същите мерки ще се прилагат и за премиите, които ще бъдат начислени за 2023 година. Така, общо около 1000 ръководни служители ще загубят част от допълнителните си плащания в размер общо на 50 до 60 милиона швейцарски франка (55,3 до 66,3 милиона долара).

Вижте още:
Швейцарският министър на финансите: Спасихме икономиката от вероятен сривВ интервю, публикувано в неделя, швейцарският министър на финансите Карин Келер-Зутер заяви, че ако …Apr 9 2023skafeto.com


loading...