Швеция Финландия НАТО

Русия няма проблеми с присъединяването на Швеция и Финландия към НАТО, заяви Владимир Путин на срещата на върха на ОДКБ /Организация на Договора за колективна сигурност/ в Москва. Според Путин, разширяването на алианса за сметка на тези страни не представлява непосредствена заплаха за Русия – „но разширяването на военната инфраструктура на тази територия ще предизвика нашия отговор“.

ОДКБ е организация за колективна сигурност, която включва Русия, Беларус, Армения, Казахстан, Киргизстан и Таджикистан. Афганистан и Сърбия са асоциирани членове. Организацията се намеси в бунтовете в Казахстан по-рано тази година, пише Сега.

ОДКБ планира за есента цяла поредица от съвместни военни учения. Путин информира своите колеги за военната операция в Украйна и разкритикува „изкуственото“ разширяване на НАТО.

По време на срещата силна критика към ОДКБ отправи арменският премиер Никол Пашинян, който заяви, че организацията не е действала адекватно по време на конфликта на Армения с Азербайджан през 2020 г. „Армения поиска помощ от ОДКБ, но нямаше реакция. Армения поиска от членовете на ОДКБ да не продават оръжие на Азербайджан, но и това искане беше игнорирано“, заявил Пашинян. Така всъщност той отговорил на изявленията на Лукашенко, който предложил страните да действат заедно пред лицето на нови заплахи.

Още за кризата


loading...