шествия срещу Тръмп

Хиляди излязоха по улиците в Съединените щати на „женски“ шествия в събота срещу президента Доналд Тръмп и неговия консервативен избор на Върховния съд Ейми Барет, съобщиха световните информационни агенции.

Митингите преди изборите на 3 ноември бяха вдъхновени от първия марш на жените във Вашингтон, отново огромен митинг срещу Тръмп, проведен ден след встъпването му в длъжност през 2017 г. Това не е случайно – организаторите виждат символ в това, че точно жени „посрещат“ и „изпращат“ Тръмп с протести. Повече от 100 000 души са участвали в около 430 шествия на места от Ню Йорк до Лос Анджелис и Чикаго до Форт Лодърдейл, Флорида, съобщиха организаторите.

Въпреки ограниченията заради коронавируса, проявите все пак успяха да съберат много участници. Гражданите в марша отдадоха почит на починалия наскоро съдия на Върховния съд Рут Гинсбърг, икона за жени и прогресисти.

Хиляди на протест срещу избора на Барет за Върховния съд

Барет не крие своите силни католически убеждения, като изрази опасения, че Върховният съд, доминиран от консерватори, може да отмени правата на абортите, ако тя бъде потвърдена от Сената.

Тръмп и неговите колеги републиканци се стремят да ускорят избора ѝ преди изборите – процес, който започна тази седмица и предизвика остри противоХиляди на протест срещу избора на Барет за Върховния съдречия.

Маршрутът на протеста във Вашингтон започна близо до Белия дом, преди да се насочи към Капитолия на САЩ и сградата на Върховния съд, където се проведе по-малък контрапротест „Аз съм с нея“ – в полза на Барет.

Тръмп номинира Ейми Барет за върховен съдияПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп официално представи своя избор за върховен съдия на церемония в Бели…Sep 28 2020skafeto.com

loading...