шпионски скандал швейцария

В неутрална Швейцария се развихри интересен шпионски скандал като замесени до момента са интересите на САЩ, Германия и Русия. Алпийската страна осъди руски шпионин – служител на външното разузнаване на Русия, който е следил руски дисиденти и олигарси в Женева, съобщава в. „SonntagsZeitung“.

Изданието отбелязва, че дори след произнасянето на обвинителната присъда за делото не се знае нищо.

През януари 2020 г. федералната прокуратура на Швейцария осъди обвиняемия на 6 месеца затвор в рамките на т. нар. съдебна заповед, т.е. без публичен процес. Присъдата бе постановена заради незаконна разузнавателна дейност. Мъжът обаче е освободен заради престоя му в предварителния арест.

Според „SonntagsZeitung“, меката присъда и рекордно краткото разследване показват, че съдът и искал възможно най-бързо и безшумно да се избави от дипломатически деликатното дело.

Разследващите не съобщават кого точно е следим шпионинът.

Според информация на „SonntagsZeitung“, той е работил за руското външно разузнаване, а доказателства за вината му са открити в съобщенията от смартфоните му. Той е следил с дрон и камера свои сънародници, неудобни за Кремъл.

От швейцарските спецслужби, външното министерство на страната, прокуратурата и полицията отказват да коментират официално делото. От руското посолство в Швейцария твърдят, че не им е известно нищо за това дело.

Руското посолство в Швейцария отхвърля информацията от медиите за предполагаемо задържане на „руски агент“ в страната миналото лято, заяви служител на посолството пред ТАСС.

„Този доклад е просто още един фалшив новинарски репортаж. Този опит за подхранване на шпионска истерия срещу Русия е достоен за съжаление“, заяви руският дипломат.

В своето неделно издание швейцарският вестник „SonntagsZeitung“ заяви, че за първи път в най-новата история „руски агент“ е бил арестуван и осъден в страната. Според вестника, мъж, чийто автомобил се е движел с италиански регистрационни номера, е бил задържан в Женева на 27 юли. В багажника полицията е открила шест мобилни телефона, дрон, камера и лаптоп.

По-късно разследващите установили, че мъжът е служител на чуждо разузнаване. През януари той бе осъден на шест месеца затвор без публичен процес. Мъжът излезе свободен от съдебната зала, защото времето му в ареста се счита за излежано затворническо време.

Гражданството и самоличността на мъжа никога не са били разкривани, но Sonntags Zeitung твърди, че това е „руски шпионин“, натоварен със задачата да наблюдава сънародниците си в Швейцария, вероятно руски дисиденти и олигарси. Заподозреният отрече всички обвинения.

Публикацията обаче съвпадна със скандала с Crypto AG, който избухна след съвместно журналистическо разследване на Rundchau на SRF (швейцарската телевизия), германската медийна компания ZDF и авторитетния Washington Post. Според журналисти Централната агенция за разузнаване на САЩ (CIA) и BND (Германската федерална служба за разузнаване) купуват прикрито дял в швейцарската компания Crypto AG в град Цуг. Тя произвежда устройства за криптиране и ги продава по целия свят. В резултат на това, устройствата, произведени от компанията, са настроени така, че да дадат възможност на американските и германските служби за сигурност да разшифроват кодовете. Докладът предполага, че швейцарските власти са били запознати с тези дейности, но са си затваряли очите.

Правителството на Швейцария и комисия в парламента обявиха миналата седмица, че ще проведат собствено разследване по въпроса, защото разразилия се шпионски скандал застрашава репутацията й на неутрална страна.

Вижте още:

Сокотра – Лингвистичната машина на времето и тайна база на съветското разузнаванеСемитският език, на който говорят повече от 50 000 жители на Йеменския остров Сокотра, е езикова маш…Oct 7 2019skafeto.com

Bellingcat: ГРУ е замесено и в сепаратисткия референдум в КаталунияНай-малко трима служители на руското военно разузнаване ГРУ са пътували до Барселона през периода 20…Dec 28 2019skafeto.com

BG службите във вендета с фейсбук група за Лаура Кьовеши?Публикуваме без редакторска намеса статията „Софтуерът на службите. Как Фейсбук група за Лаура Кьове…Feb 18 2020skafeto.com

loading...