ваучери за горива

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Една година след екстремното им поскъпване в началото на руската агресия срещу Украйна цените на горивата в Германия изглежда вече се успокояват. Вярно е, че те продължават да са по-високи от преди, но като цяло днес те изглеждат направо изгодни в сравнение с тези от преди 1 година, когато за първи път бензинът и дизелът струваха над 2 евро за литър. Експерти дори прогнозират, че през следващите месеци цените на горивата могат да започнат да играят ролята на спирачка пред инфлацията.

В момента дизелът е с около 18% по-евтин, а високооктановият бензин – с близо 15% по-евтин, отколкото през март миналата година.

Дотук ли бяха „екстремните цени“?

При бензина се наблюдава постепенно нормализиране от есента насам, казва експертът на ADAC по пазара на горива Юрген Албрехт. „Ако ги сравним с цената на петрола и обменния курс на еврото, те все още са доста високи, но имаме развръзка по казуса с екстремните цени“, казва той. Що се отнася обаче до дизела, цените все още не са там, където трябва да бъдат – макар че от средата на февруари в Германия дизелът отново вече е по-евтин от бензина. „Но разликата в цените на дизела и бензина все още е твърде малка“, подчертава Албрехт.

Експертът на ADAC не очаква цените на бензиноколонките отново да започнат да нарастват стремително. Точно обратното – ако не се случи нещо необичайно, през следващите месеци те трябва да спаднат още малко. Това се отнася преди всичко за дизела – от една страна, защото цените там все още са твърде високи спрямо данъчната тежест, а от друга, защото краят на отоплителния сезон често прави и дизела малко по-евтин.

И още един сезонен фактор ще влияе на цените на горивата – традиционно около Великден силно нараства трафикът, а заедно с него и потреблението на бензин и дизел. От 1987 година насам в Германия в дните между Великден и Петдесетница цените на горивата скачат средно с около 10 на сто, като поскъпването започва двайсетина дни преди голямото великденско пътуване. Няма причина тази година да е по-различно, казват експерти.

Цени от 80 долара за барел?

Все още е трудно да се предвиди какво ще се случи с цените на горивата през втората половина на годината. Вероятно то ще зависи главно от цената на петрола – както и в миналото.

В момента страните от ОПЕК се опитват да я стабилизират на около 80 долара за барел – с 20 долара повече от преди. Твърде възможно е една цена между 75 и 80 долара за барел, каквато е актуалната в момента на пазара, да се окаже приемлива и за производителите, и за потребителите, казва пред АРД пазарният експерт от компанията „Веленрайтер-Инвест“ Роберт Ретфелд.


Автор: Хенрик Бьоме | Ангела Гьопферт (АРД)

 

Вижте още:

Саудитска Арабия повишава цените на петрола за Европа и АзияСаудитска Арабия смята, че търсенето на петрол в Европа и Азия се възстановява и повишава повечето ц…Mar 6 2023skafeto.com


loading...