Южна Корея и Съединените щати военни учения

Южна Корея и Съединените щати започнаха най-мащабните си съвместни военни учения от години с възобновяване на полеви тренировки, съобщава „Ройтерс“. Двете съюзнически страни се стремят да засилят готовността си за противодействие на потенциалните изпитания на оръжия от страна на Северна Корея.

Годишните летни учения, преименувани тази година на Ulchi Freedom Shield, които трябва да продължат до 1 септември, идват, след като президентът на Южна Корея Юн Сук Йел, който встъпи в длъжност през май, обеща да „нормализира“ комбинираните учения и да засили възпирането срещу Севера.

Освен това днес Сеул стартира и четиридневни учения за гражданска защита, предназначени да повишат готовността на правителството. Те се провеждат за първи път от началото на пандемията от COVID-19.

Военните и гражданските учения са насочени към подобряване на готовността на страната да се справи с променящите се модели на война, с развиващите се киберзаплахи срещу ключови съоръжения, като фабрики за чипове и вериги за доставки, поясни Юн.

Поддържането на мира на Корейския полуостров се основава на нашата херметична позиция на сигурност, посочи още той по време на првителствено заседание и призова за задълбочени учения, базирани на сценарии от реалния свят.

Настоящите учения са най-големите от 2017 г. насам, след като Южна Корея и САЩ ги намалиха през последните години заради пандемията от COVID-19 и с цел понижаване на напрежението със Северна Корея, която ги обвини, че ученията всъщноста са репетиция за нахлуване на нейна територия.

Миналата седмица Северна Корея изстреля две крилати ракети от западното си крайбрежие, след като Южна Корея и САЩ започнаха предварителна подготовка за ученията.

Наскоро САЩ, Южна Корея и Япония участваха в съвместно учение за защита от балистични ракети край бреговете на Хавай миналата седмица. Това са първите подобни учения от 2017 г. насам, когато отношенията между Сеул и Токио достигнаха най-ниското си ниво от години.

Въпреки че Пхенян не е провеждал ракетен тест от два месеца, той е наблюдаван заради опасения, че се подготвя за евентуален ядрен опит, който ще бъде първият от 2017 г. насам.


loading...