Янсен

Американските федерални здравни агенции призоваха за незабавно спиране на ваксинирането с еднодозовата ваксина „Янсен“ на Johnson & Johnson, след като шестима души в САЩ са развили рядък страничен ефект, придружен с кръвни съсиреци, в рамките на две седмици след инжекцията. Всички шестима пациенти са жени между 18 и 48 ч., съобщава Сега, цитирайки „Ню Йорк таймс“. Една от жените е починала, а друга – в Небраска, е хоспитализирана в критично състояние, заявиха властите.

Близо 7 млн. души в САЩ вече са ваксинирани с препарата на Johnson & Johnson и около 9 млн. други дози вече са пристигнали в САЩ, според данните на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

„Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) и CDC днес изработиха изявление, относно ваксината срещу COVID-19 на Johnson & Johnson. Препоръчваме пауза в използването на този препарат“, обяви FDA в „Туитър“ и анонсира, че ще даде пресконференция по въпроса.

Макар официално това да е препоръка, федералното правителство прекратява прилагането на ваксината във всички федерални пунктове за ваксинация. Властите очакват държавните здравни служители в цялата страна да приемат това като силен сигнал и те да направят същото.

Учени от FDA и CDC ще изследват заедно възможните връзки между ваксината и кръвните съсиреци и ще вземат решение дали трябва да се продължи с ваксинирането с този препарат. За утре е насрочено спешно заседание на консултативния комитет към CDC.

България ще получи 14 400 ваксини „Янсен“ на 15 април (четвъртък), съобщи същевременно здравното министерство. Това ще е въобще първата доставка на ваксини срещу коронавируса от този производител.

Виж още:Здравният министър предложи два варианта за хората, ваксинирани с „АстраЗенека“Всички хора, които желаят да си поставят втора доза от ваксината на „АстраЗенека“, да си я поставят,…Apr 13 2021skafeto.com

loading...