Япония избори

Япония провежда днес избори за горната камара на парламента. Избирателните секции отвориха в 02:00 часа българско време в неделя в 47-те префектури на Япония. Гласуването ще продължи до 15:00 часа. Общо 125 от 248 места в камарата – малко повече от половината – се оспорват.

Припомняме, че вотът се провежда само два дни след убийството на бившия премиер на страната Шиндзо Абе, който също оглавяваше най-голямата управляваща фракция в страната на Либерално-демократическата партия.

Опозицията искаше да отложи изборите, но премиерът Фумио Кишида подчерта, че демокрацията не може да се поддаде на насилието.

Заподозреният, идентифициран като Тецуя Ямагами, 41-годишен бивш член на Силите за самоотбрана на страната, беше задържан веднага след стрелбата. Полицията каза, че той е използвал самоделно оръжие и е вярвал, че Абе е част от религиозна група, която обвинява за финансовия крах на майка му.

Полицията откри още оръжия в дома на мъжа. Заподозреният е използвал самоделни оръжия.

Убийството шокира Япония, която има строги закони за носене на оръжие и не регистрира почти никакво насилие с оръжие.

Не е ясно какво въздействие ще има стрелбата върху изборите.

Проучванията на общественото мнение показват, че растящите разходи за живот са основната грижа за японските избиратели. Подобно на много страни, Япония е свидетел на рязко покачване на цените на храните и горивата.

Но анализаторите казват, че резултатът от гласуването също може да окаже голямо влияние върху отбранителната стратегия на Япония.

Управляващата Либерално-демократическа партия на Япония (LDP) има за цел грубо да удвои разходите за отбрана до 2% или повече от брутния вътрешен продукт през следващите пет години. Партията също би искала да преразгледа пацифистката конституция на страната, която не е променяна от влизането в сила през 1947 г.

Вижте още:
Шиндзо Абе почина (ВИДЕО)Бившият японски премиер Шиндзо Абе почина след нападение, съобщи NHK. Политикът загина в болницата н…Jul 8 2022skafeto.com

Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе (Видео)Простреляха бившия премиер на Япония Шиндзо Абе. Това е станало по време на негова реч. Абе е бил пр…Jul 8 2022skafeto.com


loading...