япония украйна помощ

Япония ще продължи да предоставя на Украйна цялостна подкрепа в различни области, включително разминиране и възстановяване на инфраструктурата. Това обяви японският премиер Фумио Кишида, цитиран от ТАСС.

Япония предоставя помощ на Украйна в редица области, включително предоставяне на отбранително оборудване. Решени сме да продължим да подкрепяме Украйна. За тази цел възнамеряваме да приложим нашия опит и знания в области като разминиране, премахване на отломки, възстановяване на източници за поддържане на живота, включително селско стопанство и енергия, посочи той.

Досега правителството на Япония е предоставило на Украйна хуманитарна, хранителна, финансова и други видове помощ на обща стойност 7,6 милиарда долара.

В края на април Токио предаде на Киев четири японски установки ALIS, които позволяват откриването на мини с висока степен на точност. Те ще бъдат използвани за обучение на специалисти от Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Украинските експерти вече са завършили първия етап от обучението по разминиране в Япония и Камбоджа в началото на 2023 г., а през юли трябва да се проведе допълнително обучение в Полша.

През май Япония също обяви решение да прехвърли 100 военни камиона и 30 000 армейски хранителни дажби на Украйна.


loading...