Сам Банкман-Фрийд, основател на фалиралата криптофирма FTX, е обвинен, че е подкупил поне един китайски служител, за да получи достъп до сметки, замразени от китайските власти. Длъжностни лица от САЩ разкриват, че размерът на подкупа е бил 40 млн. долара (32,5 млн. паунда). Обвиненията са допълнение към делото за измама, заведено миналата година след фалита на FTX.

По-рано тази година Банкман-Фрийд пледира невинен по тези обвинения, пише Би Би Си. Към момента той е под домашен арест в дома на родителите си в Калифорния.

В обвинителния акт се твърди, че китайските власти са замразили сметки на Банкман-Фрийд, в които е имало криптоналута на стойност около 1 млрд. долара.

Сметките са били освободени след подкупа, който е отишъл в частен портфейл за криптовалута.

Инцидентът се е случил преди драматичния фалит на FTX миналата година, когато докладите за финансите на компанията доведоха до прилив на тегления, тласкайки фирмата към фалит.

След срива, който остави много хора без достъп до средствата им, САЩ повдигнаха наказателни обвинения срещу Банкман-Фрийд, обвинявайки го в неправомерно използване на депозитите на клиентите на FTX за финансиране на другата му фирма, Alameda Research, закупуване на имоти и политически дарения за милиони.

Вижте още:
Техническият директор на Nvidia: Крипто не носи нищо полезно на обществото„Не носят нищо полезно на обществото“ – това е оценката на американския хардуерен производител Nvidi…Mar 28 2023skafeto.com

Конспирация срещу криптовалутите или лошо управление доведе до банковите фалитиМнозина смятат, че в последните дни сме свидетели на най-големия банков срив в Америка след финансов…Mar 18 2023skafeto.com


loading...