50 лири

Новата банкнота от 50 лири, на която е изобразен британският математик Алън Тюринг, станал известен с разшифроването на германски кодирани телеграми по време на Втората световна война, бе представена днес от Bank of England, предаде Франс прес.

Тюринг е по-известен с работата си по дешифриране, която е приближила края на Втората световна война, припомни управителят на Bank of England Андрю Бейли.

Роден през 1912-а в Лондон, Алън Тюринг участва в разшифроването на машината Енигма, използвана от германците по време на втората световна война, чиято история е разказана във филма „Игра на кодове“, допълва БТА.

Тюринг е осъден през 1952 година заради „неприличие“, след като се разкрива, че има връзки с мъж, бива подложен на химическа кастрация. Умира през 1954 година и при аутопсията се установява, че е се е самоубил, поглъщайки цианкалий.

През 2009 година премиерът на Великобритания Гордън Баун поднася извиненията на Обединеното кралство за отношението към математика, а през 2013 година кралицата го помилва посмъртно.

Още от Свят


loading...