Снимка: STR/AFP via Getty Images

Нов доклад разкрива как Китай превръща в роби стотици хиляди уйгури, извършващи принудителен труд за бране на памук в Синдзян-уйгурския автономен регион. Активистите твърдят, че някои големи западни модни марки са съучастници в тази злоупотреба.

Центърът за глобална политика, американски мозъчен тръст, публикува нов доклад на 15 декември. Организацията представи доказателства, че уйгурските работници са били принудени да работят и са били длъжни да берат ръчно памук. Това също така отново постави на фокус отношението на Китайската комунистическа партия към етническите малцинства в Синдзян.

В доклада се цитират онлайн документи на китайското правителство и се установява, че през 2018 г. около 570 000 работници от три уйгурски региона са били мобилизирани да берат памук. Китайското правителство включва „задължителна“ програма за трудово обучение, включваща „милитаризирано управление“.

Джън Гуоън, изследователят, който е открил тези документи, пише: „Невъзможно е да се определи в кой момент принудителният труд свършва и до какъв етап местните жители са съгласни“.

Шокиращи кадри от Синдзян-уйгурски автономен регион в КитайШокиращи кадри публикува Си Ен Ен в профила си в Туитър. Телевизията съобщава, че видеото, направени…Oct 8 2019skafeto.com

Основните модни марки, включително Nike, Adidas, Gap и др., бяха критикувани от правозащитните организации за използването на памук от Синдзян. Памукът, произведен в този район, представлява повече от 20% от световното производство на памук.

Долкун Иса, председател на базирания в Мюнхен Световен уйгурски конгрес, призова компаниите да не подкрепят нарушенията на човешките права в Китай. Той сподели, че „връзката между съвременното робство и самият геноцид не може да бъде разделена.“

Иса също така призова правителствата на Запада да предприемат по-твърди мерки: „Не сме виждали никакви реални действия за спиране на този уйгурски геноцид, особено от европейските страни“.

Той посочи, че въпреки че Международният наказателен съд (МНС) отказва да приеме жалби за геноцид срещу Пекин, тъй като Китай не е държава-членка. В същото време страната е членува в другите международни организации, които са длъжни да предприемат политически и правни действия.

DCEP или как Китай върви към първата суверенна дигитална валутаДокато 80% от централните банки в света изследват възможността за въвеждането на дигитална валута, К…Dec 30 2020skafeto.com

Министерството на външните работи на Китай отрече обвиненията в принудителен труд на редовна пресконференция. Говорителят Уан Уенбин коментира, че всички етнически групи в Синдзян търсят работа „според собствените си желания“.

Той цитира и „Доклада от проучването на заетостта на малцинствата в Синдзян“, че средно 86.5% от жителите на четири анкетирани села в региона имат желание да извършват доброволческа работа. За пореден път изтъква и постиженията на Пекин за намаляване на бедността в страната.

Уан Уенбин също отговори, че кадрите на превъзпитателните лагери са лъжа. В допълнение, обвини директно автора на доклада Джън Гуоън в членство на „крайнодясна организация, създадена от правителството на САЩ. Вашингтон е гръбнак на антикитайската изследователска организация, създадена от разузнавателната агенция на САЩ, разпространяваща антикитайски слухове и клевети към Китай. “

Китай официално прие Закон за националната сигурност на ХонконгЗаконодателният орган на Китай прие във вторник противоречивия Закон за националната сигурност на Хо…Jun 30 2020skafeto.com

Политиката на Пекин в Синдзян беше силно критикувана и от международната общност. Правозащитните организации твърдят, че до 1 милион уйгури и други етнически малцинства, главно мюсюлмани, са задържани в „превъзпитателни лагери“.

Пекин заяви, че тези строго охранявани центрове са образователни и професионални колежи. Всички присъстващи, от своя страна, вече са завършили и се завърнали у дома.

Странна остава дългогодишната позицията на Пекин да остане затворен за външни наблюдатели. Страната не допуска световни медии и организации за посещение и отразяване на реалната ситуация в региона.

Всички продемократични депутати в Хонконг подадоха оставкаВсички продемократични депутати в Хонконг обявиха, че подават оставка, след като Китай даде власт на…Nov 11 2020skafeto.com

Китай обвини Великобритания в „груба намеса“ в ХонконгПосланикът на Китай в Лондон обвини Великобритания в груба намеса и в безотговорни коментари, след к…Jul 6 2020skafeto.com

loading...