Alibaba разследване
Основателят на Алибаба Груп, китайският милиардер Джак Ма по време на Форума в Давос (Снимка: Ben Hider)

Срещу китайския технологичен гигант Alibaba Group започва разследване от регулаторите за монополни практики. Това съобщи АП. По-специално, китайският регулатор преразглежда политиката на компанията, която изисква бизнес партньорите на Alibaba Group да избягват контакт с нейните конкуренти.

Китайската държавна администрация за регулиране на пазара (SAMR) обяви новината в четвъртък. По-рано регулаторите отправиха предупреждение към Alibaba за принуждаването на търговците да подписват ексклузивни сделки, които им пречат да предлагат продукти на конкурентни платформи.

Финансовите регулатори ще се срещнат и с ръководството на Ant Group през следващите дни. Разследването за монополистично поведение се фокусира върху така наречената практика „избор на един от двама“. Това изисква търговците (продавачите) в платформата да подписват ексклузивни договори за сътрудничество, като им пречат да предлагат продукти в конкурентни електрони платформи.

Според западните анализатори китайските технологични гиганти като Alibaba и Tencent са изправени пред засилен контрол от страна на китайското правителство, които са загрижени за нарастващия им размер и мощ.

Регулаторите са притеснени от натрупаните от тях милиони потребители и влиянието им върху ежедневието в Китай, включително пазаруването и плащанията.

Alibaba, основана от Джак Ма, вече е почувствала гнева на регулаторите от координирани репресии.

Миналия месец Ant Group, която преди се наричаше Alipay, беше принудена да спре листването си на фондовия пазар, което се очакваше да бъде най-голямото първично публично предлагане (IPO) в света. Регулаторите взеха решението да блокират IPO само няколко дни преди старта, след като изразиха опасения относно услугите за микрокредитиране.

Оттогава в технологичния сектор бяха въведени нови строги антитръстови правила, които предизвикаха спад от около 140 млрд. долара (103 млрд. Паунда), или 17%, на пазарната стойност на г-н Ма „Алибаба“.


loading...