AstraZeneca данни

Британско-шведската фармацевтична компания AstraZeneca може да е предоставила непълен набор данни за ефикасността на своята COVID-19 ваксина от широкомащабно американско изпитване. Това обяви американска здравна агенция в нова спънка за ваксината, предадоха „Франс прес“ и „Ройтерс“.

Новината идва само един ден след като междинни данни от фармацевтичната компания показаха по-добри от очакваните резултати от изпитването и поставят под съмнение плана ѝ да поиска разрешение за спешна употреба в САЩ за ваксината през следващите седмици.

Ваксината, разработена заедно с Оксфордския университет, е показала 79% ефективност в предотвратяване на симптоматично заболяване в голямо клинично изпитване в САЩ, Чили и Перу и, от решаващо значение, не представлява повишен риск от образуване на кръвни съсиреци според данните.

Съветът за наблюдение на безопасността на данните (DSMB) „изрази загриженост, че AstraZeneca може да е включила остаряла информация от това проучване, която може да е предоставила непълна представа за данните за ефикасността“, подчерта Националният институт по алергии и инфекциозни болести на САЩ в изявление.

Институтът се ръководи от американския експерт по инфекциозни болести Антъни Фаучи и е част от Националните институти по здравеопазване на САЩ.

„Призоваваме компанията да работи с DSMB за прегледа данните за ефикасността и да гарантира възможно най-точните, актуални данни за ефикасност да бъдат публикувани възможно най-бързо“, настояха от института.

AstraZeneca не е отговорила на искане на „Ройтерс“ за коментар.

Разрешението и насоките за употреба на ваксината в САЩ ще бъдат определени след задълбочен преглед на данните от независими консултативни комисии, се добавя в изявлението.

Приветствана като крайъгълен камък в борбата срещу COVID-19 пандемията, когато се появи като претендент за ваксина миналата година, препаратът на AstraZeneca е подложен на съмнения относно неговата ефикасност, режим на дозиране и възможни странични ефекти.

Повече от дузина европейски страни, включително Германия и Франция, спряха употребата на ваксината по-рано този месец, след като информации я свързаха с рядко нарушение на кръвосъсирването при много малък брой хора.

Последните данни от изпитването, които тепърва ще бъдат прегледани от независими изследователи, трябваше да осигурят доверие в британската ваксина, след като резултатите от по-ранни, отделни проучвания в последна фаза повдигнаха въпроси за надеждността на данните.

Фаучи, който е и главен медицински съветник на американския президент Джо Байдън, заяви, че американското изпитване не е открило индикации за редки кръвни съсиреци.

Последните данни се основават на 141 инфекции сред 32 449 участници.

Ваксината е в центъра на нарастващия конфликт между Брюксел и Лондон заради т. нар. ваксинален национализъм след поредица от неуспехи по отношение на доставките на ваксината на AstraZeneca в Европа.

Вижте още:
Изследването на „АстраЗенека“ в САЩ: Ваксината е безопасна и 79% ефективнаРезултатите от дългоочакваното американско изпитване на ваксината на „АстраЗенека“ потвърждават, че …Mar 22 2021skafeto.com

Зелена светлина за АстраЗенека! Отново почват имунизациите с разблокираната ваксинаИма официално становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ), което потвърждава ефикасността…Mar 19 2021skafeto.com

ЕК предприема мерки, с които „АстраЗенека“ може да отиде на съдЕвропейската комисия (ЕК) съобщи днес, че подготвя писмена покана до „АстраЗенека“ за обсъждане на п…Mar 18 2021skafeto.com

63-годишен професор колабира след „АстраЗенека“63-годишен професор колабира след „АстраЗенека“ Lupa.bgАвтор: Lupa.bg 63-годишен университетски проф…Mar 16 2021skafeto.com


loading...