BASF

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Бойните действия в Украйна принудиха главния изпълнителен директор на немския химически концерн BASF Мартин Брудермюлер да се усъмни във всичко, което е знаел досега, съобщава Frankfurter Allgemeine. Ако шефът на Кремъл Владимир Путин спре доставките на газ за Германия или Берлин им наложи ембарго, „колелата на химическата индустрия ще спрат“, предупреждава той.

И това ще се случи и на фона на мащабна трансформация на производството в концерна, чиито продукти ръководството иска да направи климатично неутрални, обясни той. За да направите това, електрификацията на оборудването се извършва вътре в предприятието. В същото време Брудермюлер винаги се е застъпвал за развитието на възобновяеми енергийни източници. Той иска да бъде в челните редици на зеленото движение, тъй като зеленият подход дава на компанията предимство на международния пазар. Но трансформацията ще отнеме време и спирането на руския газ ще го изложи на риск, предава Труд.

Брудермюлер е силно поразен от настоящата ситуация, че много хора в страната, включително тези на високи позиции, не разбират как работи производствената верига. Те не разбират какво е в основата на просперитета на Германия и как работи нейната индустрия и дори не си представят как спирането на химическото производство и липсата на лакове, пластмаси, пяна, торове и дори лекарства ще се отразят на икономиката.

„Наивните моралисти“, които осъждат военните действия на Русия в Украйна, са способни напълно да унищожат германската икономика. Брудермюлер дори „загуби търпението си“, когато чу известен икономист да нарече газовия бойкот приемлива мярка. Според шефа на BASF основните поддръжници на този подход са тези, които не носят никаква отговорност.

Германският бизнесмен изпитва истинска „физическа болка“, представяйки си как ще изглежда бъдещото газоснабдяване на Европа. Вместо да купува евтино руско синьо гориво, шистовият газ от Съединените щати първо ще бъде превърнат в течна форма, след това ще бъде транспортиран през океана с танкери до Европа и след това ще бъде превърнат обратно в газ по време на трудоемък процес. Последствията от украинската криза ще се усещат от европейската и германската индустрия още дълго време, дори след като войната спре. Съединените щати ще получат газ за една шеста част от цената, която плащат европейците. В същото време Китай и Индия, които не се присъединиха към санкциите, вече намалиха цената на производството си с 20%.

Войната в Украйна застрашава не само доставките на газ за Германия и отношенията й с Русия, но и глобализацията, каза Брудермюлер. Лично за него, това което се случва е много обезпокоително. Факт е, че BASF е един от най-големите чуждестранни инвеститори в Китай и концернът вече е започнал изграждането на голяма производствена площадка там на стойност $10 млрд. Това е най-голямата еднократна инвестиция за компанията. Сега, заради проруската си позиция, Западът може да започне все повече да възприема Поднебесната империя като противник, поради което този проект ще стане и политически, опасява се Брудермюлер.

Още за кризата


loading...