151 заразени

Вирусът на COVID-19 засега няма мутации, които биха го направили по-силен, заяви епидемиологът от Световната здравна организация (СЗО) Мария Ван Керкхове, цитирана от БГНЕС.

В момента съществуват повече от 50 000 известни вериги на вируса. Мутацията D614G е открита за първи път през февруари, така че тя не е нова, а е открита в проби на по-ранните вериги от Европа, Мексико, Бразилия и Ухан. В момента експертите от СЗО я изследват, подчерта Ван Керкхове. Към момента няма данни тя да води до засилване на вируса, подчерта експертът.

Според Сумия Сваминатан – научен сътрудник в СЗО, тази мутация на вируса е била идентифицирана в лаборатория и може да доведе до по-бързо размножаване и разпространение на заболяването. Тя подчерта, че вирусите мутират и това е очаквано. Но от откриването му в лаборатория до оказването на въздействие върху епидемията може да мине много време, смята Сваминатан.

Световната здравна организация внимателно проучва тази мутация на COVID-19.

Според публикация в „Дойче веле“, настоящият доминиращ щам на COVID-19 е три до шест пъти по-заразен от първоначалния вариант, появил се в Китай. Резултатите от лабораторните изследвания сочат, че настоящата мутация е по-преносима между хората, отколкото предишното проявление на вируса.

Учени открили, че настоящият вариант на вируса – D614G, има малка, но значителна промяна в протеина на повърхността на вируса, с помощта на който той нахлува и заразява човешките клетки.

Заразените с новия вариант на вируса хора имат повече вирусни частици в организма си, но това не оказва влияние върху тежестта на заболяването им.

Междувременно лабораторните експерименти показали, че вариантът е три до шест пъти по-способен да зарази човешките клетки.

Вижте още:
Белград в извънредно положение заради COVID-19Властите в Белград въвеждат извънредно положение заради новата вълна на коронавируса, информира кмет…Jul 3 2020skafeto.com

Проф. Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ще стигнат 5-цифрено число наесенБлагоприятният сценарий за развитието на COVID-19 у нас отдавна не е факт. Това обяви математикът от…Jul 3 2020skafeto.com

Черен рекорд в регистрираните нови случаи на коронавирусРекордните 182 нови случая на инфектирани с COVID-19 са регистрирани у нас през изминалото денонощие…Jul 4 2020skafeto.com


loading...