Снимка: Anna Shvets from Pexels

Испански учени откриха солидни доказателства, че COVID-19 е сезонна инфекция, свързана с ниски температури и влажност, подобно на грипа, съобщи специализираното електронното издание „Медикъл експрес„.

Изследването е на експерти от Института за глобално здраве в Барселона, предаде БТА. Основният въпрос, чийто отговор те търсят, е дали SARS-CoV-2 се държи като сезонен вирус или ще се предава еднакво по всяко време на годината.

Първият изготвен теоретичен модел предполага, че климатът не е важен фактор при предаването на COVID-19 заради големия брой податливи хора, които нямат изграден имунитет към вируса. Някои наблюдения обаче предполагат, че

първоначалното разпространение на Ковид-19 в Китай е в райони с ниски нива на влажност и температури (между 5 градуса и 11 градуса Целзий).

„Въпросът дали COVID-19 е истинско сезонно заболяване става все по-съществен, а отговорите са важни за предприемането на ефективни мерки,“ обяснява Ксавие Родо от барселонския институт и координатор на проучването.

За да отговори на този въпрос, изследователският екип първо анализира връзката на температурата и влажността в началната фаза на разпространението на SARS-CoV-2 в 162 държави на пет континента, преди въвеждането на ограничения.

Резултатите показват, че няма връзка между скоростта на предаване, температурата и влажността в глобален мащаб: по-голямата скорост на разпространение е свързана с по-ниски температури и влажност.

След това е анализирано как връзката между климата и болестта се развива с течение на времето. Анализирани са и данни от различни части на света. За тази цел е използван специално разработен статистически модел. Отново обаче не е установена връзка за кратки времеви интервали между болестта (брой на случаи) и климата (температура и влажност).

Първата епидемична вълна намалява с покачването на температурата и влажността, но при втората се наблюдава ръст при същите условия. Този модел обаче е нарушен през лятото на всички континенти.

„Това може да се обясни с няколко фактора, включително масови събирания на млади хора, туризъм и други“, обяснява Алехандро Фонтал, водещ автор на проучването.

„Като цяло нашите открития подкрепят идеята, че Ковид-19 е истинска сезонна инфекция“, казва Ксавие Родо.

Данните от изследването са публикувани в изданието „Нейчър компютейшънъл сайънс“.


loading...