Credit Suisse Брендо

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Швейцарската банка Credit Suisse беше осъдена за това, че не е предотвратила прането на пари от осъдения за трафик на кокаин българин Евелин Банев – Брендо. Това е първата в историята наказателна присъда на голям швейцарски кредитор, пише Bloomberg.

Присъдата, в която бивш мениджър в банката също беше осъден по обвинения в пране на пари, беше постановена от висшия наказателен съд на Швейцария в понеделник следобед. Credit Suisse ще бъде глобена с 2,1 милиона долара, постанови съдът.

Credit Suisse разкритикува делото заради това, че е заведено толкова години след въпросните събития. Банката изрази своето „удивление“ в края на 2020 г., когато швейцарската прокуратура публично я обвини в престъпления, свързани с пране на пари, като се има предвид, че предполагаемите престъпления са извършени между 2004 и 2008 г.

Credit Suisse заяви в изявление в съдебното производство, че „безрезервно отхвърля като неоснователни всички повдигнати срещу нея обвинения по този този въпрос и е убедена, че бившият ѝ служител е невинен“.

Според швейцарското законодателство обаче местните прокурори могат да повдигнат наказателни обвинения срещу банки, ако смятат, че тези институции не са направили достатъчно, за да проверят клиентите си и техните пари за очевидни връзки с незаконна дейност.

Бившата управителка на Credit Suisse, която може да бъде назована само като Е. съгласно швейцарските ограничения за поверителност, е приемала депозити под формата на кеш, които редовно са надхвърляли 500 000 евро накуп, според обвинителния акт от 515 страници.