CureVac ваксина срещу коронавируса

Германски министри реагираха гневно след публикуване на информация, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е предложил на германската компания CureVac „голяма парична сума“ за изключителните права на ваксина срещу коронавируса, пише „Гардиън“.

„Германия не е за продан“, натърти икономическият министър Петер Алтмайер пред ARD, реагирайки на основната тема на вестник „Велт ам зонтаг“ със заглавие: „Тръмп vs Берлин“.

Вестникът пише, че Тръмп е предложил 1 милиард долара на базираната в Тюбинген биофармацевтична компания CureVac за ваксина „само за САЩ“.

Съобщава се, че германското правителство е предложило финансови стимули ваксината да остане в страната.

Информацията вбеси Берлин.

„Сега е важно международното сътрудничество, а не националните интереси“, каза Ервин Рюдел, консервативен депутат от Комисията по здравеопазване към германския парламент.

Кристиан Линднер, лидер на либералната партия FDP, обвини Тръмп в агитация, като отбеляза, че „очевидно Тръмп ще използва всички средства в предизборната кампания“.

Германският здравен министър Йенс Шпан заяви, че няма как да стане администрацията да се сдобие с ваксината на CureVac. CureVac ще създаде ваксина само „за целия свят“, предупреди Шпан и добави, че „не е за отделни държави“.

Американски представител пред АФП коментира, че информацията е пресилена. Източникът подчерта, че американското правителство е разговаряло с повече от 25 компании, които могат да помогнат с разработването на ваксина. Повечето от тези компании са получили средства от американски инвеститори. Представителят отрече, че САЩ искат потенциалната ваксина само за себе си.

CureVac, основана през 2000 г., е базирана в германската провинция Тюрингия. Тя има клонове във Франкфурт и Бостън. Тя специализира върху разработването на терапии в борбата с рака, лечение на редки заболявания и създаване на ваксини.

Инвеститори в CureVac увериха, че ваксината няма да се продава само на една държава.

Алтмайер приветства коментара като „фантастично решение“.

Вижте още:
UK прогнозира до 80% болни от коронавирус и епидемия до другата пролетКоронавирусната епидемия във Великобритания ще продължи до следващата пролет и може да доведе до заб…Mar 16 2020skafeto.com

Италия постави нов черен рекорд от умрели и заразени с коронавирус (ВИДЕО)Броят на починалите от коронавирус в Италия за последните 24 часа е 368 души – рекорд на смъртни слу…Mar 16 2020skafeto.com

България ще разполага с €1,36 млрд. от ЕС за борба с коронавирусаБългария ще получи общо €812 милиона от обявената от ЕС сума за борба с коронавируса, става ясно от …Mar 16 2020skafeto.com

Първа банка в България предлага отлагане на плащането на кредити заради коронавирусаBъв вpъзĸa c пpeдпpиeтитe мepĸи oт cтpaнa нa eвpoпeйcĸитe и нaциoнaлни инcтитyции, ĸoитo цeлят дa cт…Mar 15 2020skafeto.com

Наш епидемиолог пред БНТ: Човек, изкарал веднъж коронавирус, придобива имунитет„Изцяло поддържам обръщението на ръководителя на Националния щаб и това ми дава по-голяма увереност …Mar 15 2020skafeto.com