DEPA

Гръцката газова компания ДЕПА (DEPA SA) съобщи в понеделник, че е извършила плащане към „Газпром“ за доставките на природен газ през април, предаде агенция АНА-МПА, на която се позова БТА.

Според информацията трансакцията е извършена в съответствие с насоките на Европейската комисия, дадени на 19 май, като напълно е гарантирано, че международната рамка на санкциите и решенията на Европейския съюз не са нарушени. В сътрудничество с гръцките власти плащането е извършено в евро, отбелязват от DEPA.

Какви са европейските насоки и как се плаща

ЕК съобщи, че купувачите могат да откриват разплащателна сметка в „Газпромбанк“, по която да се извършват съответните преводи на сумите в договорената валута (евро или долари), стига да посочват, че с това плащането е приключено. Това дружествата могат да правят, а останалото е извън позволеното от санкциите, поясни още на 17 май говорител на ЕК.

Говорителят добави, че сметките в тази банка могат да бъдат само в залегналата в договора с „Газпром“ валута, а разкриването на сметка в рубли би било нарушение на европейските санкции.

Гърция плати на "Газпром", като твърди, че е спазила указанията на ЕК (СХЕМА)

Компании от Италия, Германия, Словакия също са изпълнили условията на Москва за разплащане на газовите доставки с посредничеството на „Газпромбанк“. В банката обаче се откриват две сметки – една в договорената валута (евро или долари), по която се превеждат сумите, и друга в рубли, по която се заверява конвертираната в руска валута сума и от която (от името на купувача) се плаща на доставчика „Газпром“.

На няколко страни – България, Полша, Финландия, доставките на газ бяха спрени, след като не спазиха тези условия.

Русия и „Газпром“ дават различни условия и цени на различните страни, подчерта пред български медии в понеделник в Рим министър-председателят Кирил Петков, след като се срещна с италианския си колега Марио Драги. Петков бе категоричен, че условията за руския газ трябва да бъдат еднакви за всички страни от Съюза.

Още от Свят


loading...