кога е най-вероятно България да приеме еврото

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Fitch Ratings понижи рейтинга на дълга на САЩ във вторник от най-високия рейтинг AAA до AA+, съобщава CNN. Понижаването на рейтинга идва, след като конгресмените преговаряха до последната минута за сделката за тавана на дълга, рискувайки първия фалит на нацията.

Fitch посочи „очакваното фискално влошаване през следващите три години, високото и нарастващо бреме на общия държавен дълг и ерозията на управлението спрямо конкурентите с рейтинг „АА“ и „ААА“ през последните две десетилетия, което се проявява в повтарящ се дълг ограничаване на противопоставянето и решенията в последната минута“, обяснявайки понижаването му.

Fitch каза, че решението не е продиктувано само от последния сблъсък с тавана на дълга, а по-скоро от „постоянно влошаване на стандартите на управление през последните 20 години“ по отношение на „фискални и дългови въпроси“.

Правителството на САЩ заяви, че не е съгласно с понижаването на рейтинга.

„Категорично не съм съгласна с решението на Fitch Ratings, каза министърът на финансите Джанет Йелън в изявление във вторник. Промяната от Fitch Ratings, обявена днес, се основава на остарели данни.“

Последният път, когато дългът на САЩ беше понижен от друга голяма агенция за кредитен рейтинг, S&P, беше през 2011 г., когато преговорите за тавана на дълга по подобен начин достигнаха 11-ия час.

Този ход имаше огромно въздействие върху пазара, което доведе до рязък спад на фондовия пазар и повишаване на доходността на облигациите.

Пазарите във вторник не бяха обезпокоени от понижаването на рейтинга на Fitch в следборсовата търговия.

Бившият министър на финансите Лари Съмърс каза, че решението на Fitch е „странно и неподходящо“, особено след като икономиката на САЩ „изглежда по-силна от очакваното“, каза той в публикация в Twitter, сега официално известна като X.

Припомняме, че през юни от Fitch обявиха, че държат Съединените щати под наблюдение за възможно понижаване на кредитния рейтинг, въпреки че Конгресът прие двупартийно споразумение за тавана на дълга, което ще гарантира, че правителството може да плаща сметките си навреме.

Рейтинговата агенция заяви в изявлението си, че разглежда пълните последици и перспективите за средносрочните фискални и дългови траектории“.

„Fitch вярва, че повтарящите се политически противопоставяния около лимита на дълга и спиранията в последната минута преди датата X намаляват доверието в управлението по фискални и дългови въпроси“, се казва още в изявлението.

Понижаването на рейтинга може да принуди Вашингтон да плаща по-висок лихвен процент по съкровищни облигации, банкноти и бонове.

Fitch заяви, че планира да промени отрицателното наблюдение през третото тримесечие.

Сенатът на САЩ прие решение за повишаване на тавана на държавния дълг от 31,4 трилиона долара, така че да се предотврати първото в историята на страната изпадане в непратежоспособност (дефолт).

Сенатът гласува с 63 гласа „за“ срещу 36 гласа „против“ законопроекта, който беше подкрепен от президента Джо Байдън и приет в сряда от Камарата на представителите в надпревара с времето след месеци на партийни спорове между демократи и републиканци.

Министерството на финансите предупреди, че няма да може да изплати всичките си разходи на 5 юни, в случай че Конгресът не предприеме действия дотогава.

„Избягваме дефолт тази вечер“, обяви лидерът на демократите в Сената Чък Шумър.

Байдън похвали навременните действия на Конгреса. „Това двупартийно споразумение е голяма победа за нашата икономика и американския народ“, подчерта президентът демократ и увери, че ще го подпише като закон възможно най-скоро.