Apple Мюнхен

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Най-големият доставчик на iPhone на Apple, компанията Foxconn Technology Group е подложена на тежък данъчен одит в Китай, съобщават световните агенции, цитирайки китайските държавни медии. Обект на разследване са някои от ключовите дъщерни дружества на групата, заподозрени в нарушаване на закони и разпоредби. 

Според информацията, китайският департамент за природни ресурси е провел разследвания на място относно използването на земята на предприятията на Foxconn в провинциите Хенан, Хубей и на други места. 

„Данъчните ревизии и разследванията за използване на земята, провеждани от съответните отдели, се извършиват на всяко предприятие, заподозряно в нарушаване на закони и разпоредби и те са нормална процедура, коментира Джан Уеншън – заместник-декан на Тайванския изследователски институт към университета в Ксиамен, цитиран от местните медии.

По думите му „дъщерните дружества на Foxconn са длъжни активно да сътрудничат на одитите и разследванията и ако наистина има нарушения на законите и разпоредбите, те трябва да признаят грешките си, да приемат наложените санкции и да ускорят взимането на необходимите мерки“.

Foxconn има стотици хиляди служители в Китай. Именно там е позиционирана и по-голямата част от производството на компанията.

През април тази година стана ясно, че тайванският милиардер и основател на компанията Foxconn Тери Гуо ще се кандидатира за президент на страната си. Той ще се бори да стане номинацията на най-голямата опозиционна партия – „Гоминдан“ (KMT), която е и най-старата политическа сила в Азия. За разлика от управляващата Демократична прогресивна партия (DPP), KMT настоява за подобряване на отношенията с Китай.

Гуо също е на мнение, че единствено подобряването на отношенията с Пекин може да донесе мир. Затова и според него е „опасно“ младите хора да гласуват за DPP, които поставят независимостта на острова на първо място.

Коментарите му дойдоха на фона на изключително напрегнатите отношения както по оста Пекин – Тайпе – Вашингтон. Президентът на Тайван Цай Инг-вен замина на обиколка в САЩ, която разгневи управляващите в Китай и те отговориха с военни маневри.

Президентските избори ще се проведат през 2024 година.