Илон Мъск разплата

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Година след дебюта на ChatGPT, нов конкурент на хитовия чат бот с изкуствен интелект се вижда на хоризонта. Grok на компанията на Илон Мъск xAI има амбицията не само да детронира пазарния лидер, но и да играе ключова роля в плановете на милиардера да владее Глобалната мрежа чрез единно супер приложение.

Както обикновено се случва с бизнесите на Мъск, новината дойде лично от него в притежавания от него X/Twitter. Той показа и няколко екранни снимки от чатовете му с Grok, като по думите му ботът (с име от научнофантастична творба – Мъск е известен sci-fi фен – б.р.) е програмиран да показва чувство за хумор и да бъде уверен и неподатлив на прогресивни влияния в отговорите си.

Важен момент е, че Grok има достъп до информация в реално време чрез достъп до X/Twitter. Освен това, „след като излезе от ранната бета версия“, той ще е достъпен за всички притежатели на най-скъпия абонамент за социалната мрежа. Той струва 16 долара на месец, което е по-евтино от Premium версията на ChatGPT.

Технически подробности не са известни извън това, че алгоритмите са тренирани на системи на Oracle. Според някои непотвърдени информации, той „стъпва“ върху информационния масив The Pile, който е „обучил“ и LLaMA модела на Meta, който е с отворен код.

Илон Мъск обаче е убеден, че „в някои важни аспекти (Grok) е най-добрият модел в момента“.

Какво се случи до момента?

Илон Мъск беше в ръководството на компанията създател на ChatGPT – OpenAI. Той обаче я напусна още през 2018 г.

След дебюта на бота, който се превърна в най-бързо набиращото популярност приложение в историята, милиардерът изрази загриженост от рисковете, които AI може да носи. Той даже подкрепи отворено писмо с призив развойната дейност да се прекрати, докато не се създадат механизми за контрол на изкуствения интелект.

Междувременно, обаче, стана ясно, че Мъск активно търси и привлича учени със специализация в изкуствения интелект и също така купува огромно количество специализиран AI хардуер. Пред известния консервативен телевизионен водещ Тъкър Карлсън милиардерът заяви, че иска да създаде „максимално търсещ истината изкуствен интелект“.

Защо това е важно?

За Microsoft инвестицията в ChatGPT е начин да подновят битката за онлайн доминация с Google. За Google разработката на Bard е гаранция за релевантност в епохата след уеб търсенето. За X/Twitter внедряването на Grok е поредна стъпка в превръщането на социалната платформа в „приложение за всичко“, както Мъск си я представя.

Изкуствен интелект, който отговаря на въпроси и създава съдържание на база на актуална информация – това според много експерти ще е прозорецът към света на онлайн потребителите в недалечното минало. Ако го предлагаш в своята екосистема заедно с плащания, обяви, запознанства, гласов и видео чат и какво ли още не, има ли смисъл въобще потребителят да бъде някъде другаде?

Илон Мъск е убеден в отговора на този въпрос.