Бъфет биткойн къде инвестира Уорън Бъфет
Шарж на Уорън Бъфет от DonkeyHotey (flickr.com)

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Знаменитият инвеститор Уорън Бъфет, забогатял и прославил се заради своята светкавична съобразителност и непогрешим бизнес усет, всъщност също е склонен да прави грешки. По-конкретно, през 1993 г. той купува компанията за обувки Dexter Shoe, плащайки за нея с акции на Berkshire Hathaway, пише Business Insider. Инвеститорът тогава се е разплатил с акции на Berkshire Hathaway, които по онова време са стрували 433 милиона долара, а сега струват 12 милиарда долара. Бъфет в крайна сметка признава, че е „дал 1,6% от страхотен бизнес, за да купи напълно безполезен бизнес“, пише money.bg.

Най-сериозната инвестиционна грешка на Уорън Бъфет е закупуването на фирмата за обевки Dexter Shoe през 1993 година. Компанията за обувки от щата Мейн бързо се е обезценила, докато цената на акциите на Berkshire Hathaway оттогава досега (близо 30 години) е скочила 27 пъти.

„Уверявам ви, Dexter е една от най-перфектно управляваните компании, които съм виждал през цялата си кариера в бизнеса досега“, казва Бъфет в свое писмо до акционерите през 1993 г. Той допълва тогава – за станалата злополучна по-късно обувна компания – че тя е „перлата в бизнеса.“

Макар че Бъфет сериозно се е заблудил относно бизнес перспективите на Dexter, той е бил наясно със заплахата, която скоро е щяла да погуби компанията – евтините обувки, внасяни в САЩ от страни с ниски заплати.

Бъфет дори прогнозира преди 30 години, че Dexter и H.H. Brown – другият бизнес за обувки на Berkshire, ще имат брутна печалба от 85 милиона долара през 1994 година. Тази прогноза явно не се е осъществила, въсщност бизнесът скоро е започнал да запада.

И Бъфет е променил мнението си, след като брутните печалби от обувния бизнес на Berkshire постепенно започват да намаляват през следващите няколко години, като през 1999 г. те са паднали до едва 17 милиона долара.

Въпросът бил в това, че в онзи период за американските производители на обувки станало много трудно да се конкурират ефективно с по-евтините вносни обувки. През 1999 г. близо 93% от продадените в САЩ 1,3 милиарда чифта обувки, са били произведени в чужбина, където заплащането на работната ръка е било много по-ниско от това в САЩ.

По-късно Бъфет нееднократно е коментирал, че съжалява за това си придобиване – обувната фирма Dexter.

Бизнесът с обувки на Berkshire завършва 2001 г. със загуба от 46 милиона долара.При това положение, Бъфет се доверява на Х. Х. Браун да „съживи“ закъсалата компания. Тогава приходите от обувки нарастватна 24 милиона долара през 2002 г., обаче с това възстановяването на компанията приключва.

Което пък принуждава Бъфет отново да „оплаква“ грешката си в писмо до акционерите от 2007 година. „Дадох 1,6% от страхотен бизнес, който сега се оценява на 220 милиарда долара, за да купя безполезен бизнес“, казва той. „Към днешна дата Dexter е най-лошата сделка, която някога съм правил“, обобщава през 2007 г. легендарният инвеститор.