Полша HIMARS Сирия
Снимка: M142 HIMARS от Lockheed Martin

Търсенето на руски газ в ЕС значително намаляло през ноември

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

САЩ са доставили на Украйна общо 20 комплекса HIMARS и голям брой ракети със сателитно насочване с обсег около 75 км. Тези ракети, наречени GMLRS, се използват активно за нанасяне на удари по руски складове за боеприпаси, транспортни мрежи и командни пунктове в окупираната територия на Украйна.

Въпреки това, поради специални модификации, HIMARS не могат да използват мощни ракети ATACMS, способни да поразяват цели на разстояние до 300 км.

САЩ така или иначе не доставят ракети ATACMS на Украйна, но все пак са направени модификации, в случай че Киев може да придобие ATACMS от трети страни. Нещо повече, предоставените на Украйна HIMARS изобщо не могат да използват други ракети освен GMLRS, дори ако Киев би могъл сам да създаде или да се снабди с такива боеприпаси.

Пентагонът не навлиза в подробности какви точно модификации са били направени в украинските системи, а военните само потвърждават, че това се отнася както за софтуера, така и за механичните части.

„От съображения за оперативна сигурност не коментираме публично конфигурацията на бойните системи, предоставени на нашите съюзници и партньори“, заяви в тази връзка говорителят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър. – Но САЩ ще продължат да предоставят на Украйна средствата, от които тя се нуждае, за да се противопостави на руската агресия.