HSBC

Британската банка HSBC е допуснала схеми за прехвърлянето на милиони долари по целия свят, дори след като е научила за измамата. Това показват изтекли файлове, пише BBC.

Става въпрос за изтичане на 2 657 документа, в основата на които са 2 100 доклада за подозрителна дейност. Те все още не са доказателство за неправомерни действия, но банките трябва да ги изпращат на властите. Документите са били изтеглени на уебсайта Buzzfeed и споделени с Международния консорциум на разследващите журналисти (ICIJ). ICIJ ръководи Panama Papers и Paradise Papers – секретни файлове, описващи подробно офшорните дейности на богатите и известните.

За пореден път в последните десетина години банката е разследвана за измами по света. Най-голямата банка на Великобритания е преместила парите през американския си бизнес към сметки на HSBC в Хонконг през 2013 и 2014 г.

Ролята ѝ в измамата с 80 милиона долара (62 милиона паунда) е подробно описана в споменатите документи – доклади за подозрителна дейност на банките, които са наречени досиета FinCEN.

Ръководството на HSBC твърди, че винаги е изпълнявало законовите си задължения за докладване на такава дейност.

Файловете обаче показват инвестиционната измама, известна като „схема на Понци“, която обещава високи печалби на потенциални инвеститори. Те се изплащат на старите инвеститори от парите на нови ткива.

Схемата е започнала скоро след като банката е глобена с 1,9 млрд. долара (1,4 млрд. паунда) в САЩ за пране на пари.

Тогава тя обеща да ограничи този вид практики.

Адвокатите на измамени инвеститори казват, че банката е трябвало да действа по-рано, за да затвори сметките на измамниците.

Изтичането на документи включва поредица други разкрития – като предположението, че една от най-големите банки в САЩ може да е помогнала на известен мафиот да премести над 1 млрд. Долара.


loading...