Instagram скандал
Снимка: Tofros.com from Pexels

Собствениците на Instagram – Facebook се оказават обект на скандал в четвъртък заради усилията си да таргетира деца. Членовете на комисия към Сената на САЩ обвиниха компанията, че е пренебрегнала вътрешните си проучвания, които са показали, че Instagram е вреден за голяма част от тийнейджърките, пише Wall Street Journal, цитиран от investor.bg.

По време на тричасово изслушване представителите на комисията безмилостно притискаха един от директорите на Facebook да обясни повече за вътрешните документи, разкрити от WSJ, които показват, че Instagram влошава проблемите с начина, по който децата възприемат външния си вид, като проблемът е силно изразен сред момичетата. Платформата също така е обвинявана от тийнейджърите за увеличаване на тревожността и депресията.

„Instagram е тази първа детска цигара, която цели да пристрасти децата рано. Използва натиска от околните, свързан с популярността, и застрашава тяхното здраве. Facebook е точно като голяма тютюнева компания, предлагаща продукти, които знае, че са вредни за здравето на млади хора, но им ги дава прекалено рано“, коментира сенатор Ед Марки.

Главният директор по сигурността на Facebook Антигонa Дейвис многократно оспори думите на изслушващите, посочвайки, че продуктите на компанията „всъщност носят добавена стойност и обогатяват живота на тийнейджърите“.

„Във Facebook приемаме много сериозно неприкосновеността, сигурността и благополучието на всички, които използват нашата платформа, особено на по-младите хора в нашите услуги“, коментира тя.

Социалната мрежа беше изправена пред въпроси както от демократите, така и от републиканците, отразяващи настроенията в Конгреса, че децата трябва да бъдат защитени от вредите на социалните мрежи. Изслушването в четвъртък се очаква да допринесе за обновяването на Закона за защита на онлайн неприкосновеността на децата – регулация от 1998 г., отнасяща се до събирането на данни за децата от различни уебсайтове.

Сенатор Тед Круз акцентира върху една от презентациите на Facebook, описана от WSJ, която показва, че някои потребители свързват мислите си за самоубийство с Instagram.

„Променихте ли политиките си в резултат на това проучване, което ви информира, че продуктите ви вероятно правят по-вероятно тийнейджърки да посегнат на живота си?“, попита той.

Дейвис отговори, че Facebook има „експерти по превенция на самоубийствата, с които работим постоянно“, а компанията е проектирала инструменти, за да насочва потребителите към помощ, ако изглежда сякаш са в криза.


loading...