https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Италианските власти планират да повишат данъците върху жилищата за хора, които отдават краткосрочно повече от един апартамент, най-вече през Airbnb. Това става ясно от проект на бюджета за 2024 година, цитиран от Reuters.  Ходът е предприет след критиките, че Airbnb и други платформи за краткосрочен наем допринасят за недостига на достъпни жилища за местните жители в най-популярните туристически дестинации.

Италианското законодателство позволява на собствениците да отдават под наем апартаментите си и да плащат данък от 21% върху печалбите.

Премиерът Джорджа Мелони смята да повиши ставката на 26% „в случай на краткосрочно отдаване под наем на повече от един апартамент във всеки данъчен период“, пише в проекта.

Италианското правителство обаче ограничи първоначалните си планове, тъй като предишни проекти предвиждаха повишаването на данъците да се отнася и за краткосрочното отдаване под наем на единични апартаменти. Премиерът заяви пред местните медии, че законопроектът за бюджета за 2024 година, договорен от кабинета ѝ, ще бъде внесен в парламента в понеделник. Очаква се процесът по одобряването му да продължи до декември.

По-рано този месец Флоренция, която е родното място на Ренесанса и една от водещите културни дестинации в Европа, обяви, че вече няма да разрешава още имоти в историческия ѝ център да бъдат отдавани под наем краткосрочно заради недоволството на местните жители, че високите цени ги изключват от пазара. Съгласно ново законодателство собствениците на имоти могат да отдават жилища или апартаменти краткосрочно, само ако те са извън центъра на града, въпреки че имоти, които вече са регистрирани в платформи за краткосрочен наем, могат да бъдат отдавани.

Италия е втората държава в Европа, след Турция, която ограничава отдаването на краткотрайните наеми

Наскоро Турция наложи строги регулации за отдаването под наем на апартаменти в онлайн платформата Airbnb. Местните власти предприеха този ход с мотива, че той е в защита на интересите на хотелиерите, които се оплакват, че туристите ги изоставят заради по-евтини алтернативи.

Управляващата Партия на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган внесе нов законопроект в турския парламент на 10 октомври, за да регулира и контролира скока на наемите в Airbnb.

Планът включва и стимул за преход от краткосрочни към дългосрочни наемни договори, като собственици на имоти, които направят прехода, ще бъдат освободени от данък за срок от три години.

Според законопроекта собствениците на жилища ще трябва да получат разрешителни от Министерството на културата и туризма, ако искат да отдават дома си под наем чрез Airbnb.

Освен това ще трябва да платят данък и нова такса, ако искат да използват световната платформа. И тове не е всичко. Собствениците ще трябва да предоставят информация за своите клиенти на силите за сигурност, така както правят вече и хотелите.

„Ние оформяме законодателството в Турция по същия начин, както е в света“, заяви през лятото пред журналисти турският министър на туризма и културата Нури Ерсой.

Когато собственик иска да даде под наем свой имот през Airbnb, той ще трябва да постави табела на вратата и ще се нуждае от разрешението на всеки друг жител на сградата.

Много собственици на имоти предпочитат да отдават жилищата си за краткосрочен наем чрез Airbnb и други платформи, за да се предпазят от инфлацията.

Туристите от своя страна все повече използват по-евтини и нерегистрирани Airbnb апартаменти, поради нарастващите цени в хотелите. Собствениците на хотели оказват натиск върху правителството да приеме законодателство срещу по-евтините наеми в Airbnb и очевидно им се получава.

Вижте още:
Нови регулации и проблеми пред Airbnb отдаването на имотиСобствениците на имоти, отдавани под краткосрочен наем в платформата Airbnb са изправени пред нови п…Sep 8 2023skafeto.com