Leopard 2

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Германският канцлер Олаф Шолц е решил да предаде германски танкове Leopard 2 на Украйна, пише на сайта си сп. „Шпигел“. Все още няма официално потвърждение за това.

Според немското издание става въпрос за прехвърлянето на поне една рота танкове Leopard 2A6 от запасите на Бундесвера.

Германия също така е готова да се съгласи Украйна да получи танкове „Леопард“, които са на въоръжение в други европейски държави.

Киев отдавна иска от западните си съюзници танкове. Дискусията се засили в началото на тази година, преди годишнината от войната и на фона на предупрежденията от страна на Украйна за нова офанзива, за която се твърди, че е планирана от Русия през пролетта.

Миналата седмица „Зюддойче Цайтунг“ и „Уолстрийт Джърнъл“ съобщиха, че германският канцлер Олаф Шолц е готов да предостави на Украйна „Леопард“ само при условие, че бъдат доставени американски танкове Abrams. Преди това Вашингтон отказваше да ги достави.

Германските власти са подложени на натиск заради забавянето на предаването на танковете. Полша, която се съгласи да прехвърли своите танкове Leopard 2 на Украйна, но не можеше да го направи без съгласието на Германия, публично заяви за създаването на „по-малка коалиция“ в подкрепа на Украйна.

На 22 януари германското външно министерство заяви, че Германия няма да пречи на трети страни, ако те решат да доставят Leopard 2 на Украйна. Вчера Полша обяви, че официално е поискала съгласието на Германия да прехвърли Leopard 2 на Украйна.

Също вчера „Уолстрийт Джърнъл“ съобщи, че Белият дом е склонен да изпрати танкове „Ейбрамс“ на Украйна и по този начин да накара Германия да се съгласи да изпрати „Леопарди“. Според изданието доставките на Abrams може да бъдат обявени още тази седмица.

Според „Вашингтон Пост“ танковете „Ейбрамс“, които САЩ възнамеряват да прехвърлят на Украйна, едва ли ще пристигнат навреме за очакваната пролетна офанзива.

Според вестника се планира на Киев да бъдат изпратени около 30 танка.
Въпреки това Abrams вероятно няма да се използват за близки боеве и „едва ли ще пристигнат в продължение на много месеци, ако не и години“, казва високопоставен служител пред вестника.

Очаква се Abrams да бъдат поръчани от производителите, а не да бъдат прехвърлени от съществуващите запаси на САЩ.

„А основната полза от обявяването на това решение изглежда е да се преодолее нежеланието на германците“, които отказват да отворят доставките на Leopard.

Изпращането на американски танкове в Украйна ще бъде „поредната явна провокация“ срещу Русия, заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов, цитиран от Ройтерс и БТА.

„Очевидно е, че Вашингтон целенасочено се опитва да ни нанесе стратегическо поражение“, заяви той в канала в „Телеграм“ на руската дипломатическа мисия.

„Ако САЩ се решат да доставят танкове, то оправдаването на подобна стъпка с аргументи за „отбранително въоръжение“ няма да проработи. Това би било поредната явна провокация срещу Руската федерация. Никой не трябва си прави илюзии за това кой е истинският агресор в настоящия конфликт“, допълни руският посланик.

По думите на Антонов американското правителство „дава зелена светлина на използването на американската помощ за нападение срещу Крим“ и „покрива престъпленията на радикалите срещу населението на Донбас и на Запорожка и Херсонска област“. „Все повече официални лица и експерти в Америка признават, че става въпрос за „прокси война“, водена от САЩ“, каза още руският дипломат.

Виж още:Зеленски обсъди с Макрон дипломатически стъпки за прекратяване на войнатаУкраинският президент Володимир Зеленски проведе телефонен разговор с френския президент Еманюел Мак…Jan 25 2023skafeto.com


loading...