Lidl

Веригите супермаркети на стоки с отстъпка Aldi и Lidl изглеждат готови да навлязат по-сериозно в сектора на онлайн пазаруването на хранителни стоки, като това ще продължи и след преминаването на кризата с коронавируса, пише „Ройтерс“.
Преди пандемията, двете германски марки се разраснаха главоломно, най-вече в САЩ и Великобритания. След това ръстът на техния пазарен дял се забави във Великобритания и спадна в Германия и Франция.

От началото на карантината те губят от по-големите супермаркети, тъй като потребителите правят по-малко пътувания за пазар и избират магазини, предлагащи по-голям избор и по-маркови стоки, показват данни на изследователски компании Kantar и Nielsen. В същото време услугите за доставка до дома привличат много от по-възрастните клиенти.

Това разместване подтикна двете вериги да се върнат към предишните си опити за онлайн пазаруване, въпреки убеждението, че високата цена на доставката на прясна храна я прави несъвместима с бизнес модел, разчитащ на ниски цени и минимално обслужване.

Епидемията вероятно ще ускори дигиталната трансформация. Очакваме да видим още много постъпки към електронната търговия от двете вериги в близко бъдеще, смята Максим Делакур, анализатор в изследователската група за продажби на дребно IGD.

Двете семейни компании дължат успеха си на ниските цени, които могат да предложат, тъй като продължават да намаляват разходите, като запасяват ограничен набор от стоки, повишавайки маржовете с висок дял на продукти със собствен етикет и специални оферти за нехранителни стоки.

Aldi и Lidl започнаха да продават онлайн нехранителни стоки през последните години, включително градински мебели, дрехи и дори перални машини. Но все още не доставят хранителни стоки на най-големите си пазари.

Очакванията на потребителите

Клиентите започнаха да изискват доставка до домовете в страни като Великобритания, където онлайн пазаренето на хранителни стоки почти се е удвоило до 13% от началото на пандемията, според пазарния изследовател Nielsen.

„Би направило живота ми много по-добър, ако Aldi започнат да продават онлайн“, казва Шанън Рийд, която стартира петиция Aldi UK да започне да доставя по домовете, след като се е сблъскала с проблеми да си намери бебешка формула по време на карантината.

Миналата седмица от фирмата заявиха, че са разширили пилотен проект за доставки в партньорство с Deliveroo. Ако това мине добре, запознати с индустрията смятат, че услугата може да бъде внедрена по-бързо, защото Deliveroo вече е добре утвърдена на пазара. Компанията вече прави доставки в целите Съединени щати чрез Instacart.

Lidl, който отвори първите си американски магазини през 2017 г., работи с Shipt за доставките до дома в страната. Освен това миналата година компанията подписа договори за доставка с партньори в Испания и Ирландия.

В Полша Lidl започна тестване на услугата за поръчка и събиране на покупките в един от магазините си, което би трябвало да помогне на клиентите да избегнат социален контакт по време на пандемията и да ограничи времето за чакане, заяви говорител на компанията пред „Ройтерс“.

Цената на тази услуга е по-ниска от доставката до дома, докато работата с партньори като Deliveroo и Instacart помага на веригите да намалят инвестициите в допълнителна технология, логистика и транспорт.

Стабилен ръст на онлайн храните

Пандемията също подпомогна развитието на онлайн пазаруването на хранителни стоки. По-широката клиентска база е намалила логистичните разходи, тъй като се правят повече доставки в един район, а броят и стойността на на поръчките също са се увеличили, като почти са се удвоили в британската онлайн верига Ocado.

Изглежда, че бумът на продажбите вероятно ще продължи дори след кризата, като се има предвид, че търсенето остава на повишени нива, дори след отслабването на карантинните мерки в САЩ, Италия, Франция и Испания, показват данни на аналитичната компания IRI.

„Това е дилема за по-евтините магазини, защото логистичните разходи са толкова високи“, казва Робърт Кечкес, експерт по продажби на дребно в компанията за пазарни проучвания GfK. „Но те ще трябва да следват пазара.“

Засега представители на Aldi и Lidl в Германия казаха само, че компаниите ще продължат да развиват своите онлайн услуги. Lidl и Aldi Sued, които управляват магазини в южната част на страната, отказват да коментират за плановете си за доставка на храни, докато Aldi Nord, отговорен за северната страна, заяви, че няма текущи планове за подобни действия.

Още от Свят

loading...