хапче срещу Covid-19

Американският производител на лекарства Merck & Co Inc заяви в понеделник, че лекарственият регулатор на Европейския съюз е започнал преглед в реално време на експерименталното антивирусно лекарство срещу Covid-19 за възрастни на компанията, предаде Дир.бг, позовавайки се на Ройтерс.

Съгласно процедурата, известна още като „непрекъснат преглед“, Европейската агенция по лекарствата (EMA) ще оцени данните веднага щом станат достъпни, вместо да чака официално заявление, когато бъде събрана цялата необходима информация.

Докато на този етап ваксините са основното оръжие срещу Covid-19, експерименталното хапче на компанията Merck молнупиравир (molnupiravir) може да промени битката с коронавируса, след като проучванията показаха, че това лекарство може да намали наполовина вероятността от смърт или хоспитализация за тези, които са най-застрашени от тежко Covid заболяване.

Merck, която разработва молнупиравир с партньора си Ridgeback Biotherapeutics, подаде на 11 октомври заявление за разрешение за спешна употреба на лекарството в САЩ. Групата от външни съветници на американския здравен регулатор трябва да проведе среща в края на ноември, на която да се обсъди дали да разреши експерименталното антивирусно хапче.

Ако бъде одобрен от регулаторните органи, молнупиравир ще се превърне в първото лекарство за Covid-19, прилагано през устата, а също и първото лечение на пациенти с леки заболявания, докато съществуващите лекарства се използват предимно за лечение на критично болни.

Производителят на лекарства има договор с правителството на САЩ за доставка на 1,7 милиона курса от това лекарство на цена от 700 долара за курс. Наскоро Merck също подписа договори за доставки с редица други страни, включително Великобритания, Малайзия и Сингапур. Представител на ЕС каза пред агенция Ройтерс по-рано през месеца, че единният блок също обмисля подписването на споразумение за доставка на антивирусното хапче на Merck, но ще го направи едва след като компанията започне процеса на искане на одобрение за лекарството.

Виж още:Експертите доказаха кои са по-защитени – ваксинираните или преболедувалитеПреболедувалите коронавирус в Германия се радват на същите свободи като напълно ваксинираните, но са…Oct 25 2021skafeto.com

Здравното министерство: Не прилагаме ваксини с изтекъл срок на годност, просто е удълженБългария не прилага ваксини с изтекъл срок на годност, съобщават от пресцентъра на Министерството на…Oct 24 2021skafeto.com


loading...