Производителят на гуми Michelin обявява, че постепенно ще прекрати производството в своите заводи в Карлсруе и Трир в Германия, както и производството на нови гуми и полуготови продукти в Хомбург. Това ще засегне Общо 1532 служители. Тези „операции“ трябва да бъдат завършени до края на 2025 г., става ясно от съобщение на компанията.

Според френския гигант това решение е свързано с нарастващата конкуренция на гумите за бюджетни камиони и липсата на конкурентоспособност на „нашите операции в Германия за нашите европейски и експортни пазари“, коментира компанията.

Michelin съобщи още, че ще прехвърли центъра за контакт с клиенти от Карлсруе в Полша.

От компанията твърдят, че „здравните и геополитическите кризи“ са повишили оперативните разходи, оказвайки „допълнителен натиск върху конкурентоспособността на Германия.

Избухването на войната в Украйна и намаленият износ на газ от Москва оказа особено негативно въздействие върху германските производители, които разчитаха основно на енергия от руски източници.

Заводът на Michelin в Карлсруе е най-старият обект на компанията в Германия. Той отваря врати през 1931 г. Към момента има производствен капацитет от 1,1 милиона гуми за леки камиони.

Michelin обяви и 1400 съкращения на работни места в Съединените щати миналия месец. Друг обект в Германия, в Бамберг, беше затворен през 2019 г.

Наскоро пък американският производител на автомобилни гуми Goodyear Tire & Rubber Co. съобщи, че ще спре работата на две производствени фабрики в Германия като част от план за реорганизация на бизнеса в региона на ЕМЕА (страните от Европа, Близкия изток и Африка).

Заводите във Фюрстенвалд и Фулда ще бъдат затворени, за да се намалят производствените разходи, което ще доведе до загуба на около 1 750 работни места.


loading...