коронавирус 13.12.2020 Pfizer ваксина потвърдените нови случаи на COVID-19 на коронавирус у нас нови случая на коронавирус в страната последници SARS-COV-2 AstraZeneca ваксина антитяло блокира коронавируса ваксина за борба с новия коронавирус в Германия ваксина срещу COVID-19

Светът е близо до създаване на ваксина срещу коронавируса, като кандидатът на Pfizer/BioNTech е показал 90% ефективност, пише „Гардиън“, позовавайки се на производителите, чиито анализ показва много по-добро представяне от надеждите на повечето експерти.

От фармацевтичния гигант Pfizer обявиха първите междинни резултати от мащабни клинични тестове.

Регулаторите обявиха, че ще одобрят ваксина, която има и само 50% ефективност – имунизира само половината от ваксинираните.

Компанията съобщи, че кандидатът за ваксина няма сериозни странични ефекти.

„Днес е голям ден за науката и човечеството. Това са първите резултати от нашата Фаза III на клинични изпитания на ваксина срещу Covid-19, които предоставят предварителни доказателства за способността на нашата ваксина да предотвратява Covid-19“, обяви доктор Алберт Бурла, председател и изпълнителен директор на Pfizer.

Той поясни, че са достигнали този критичен момент в програмата им за разработване на ваксина в момент, когато светът се нуждае най-много от ваксина на фона на рекорден брой нови случаи, почти препълнени болници и икономики, които срещат проблеми с отварянето.

Клиничните изпитания ще продължат, докато има 164 потвърдени случая, така че има потенциал за промяна на процента на ефективност.

Но откритията, че ваксината може да предотврати 90% от случаите ще зарадват политиците и здравните специалисти, тъй като има потенциал за справяне с пандемията.

Във Фаза III участват повече от 43 000 души. Компанията отбелязва, че чернокожите и етническите малцинства са добре защитени като всички останали.

Събирането на изискваните данни за безопасността на кандидата ще продължи до третата седмица на ноември, поясниха от фармацевтичната компания. Документите след това ще бъдат предадени на регулаторите за одобрение. Ускорено лицензиране може да означава, че здравни работници могат да получат първите дози от ваксината до края на годината.

loading...