Raiffeisen диpeĸтop измaми

Бившият главен изпълнителен директор на „Райфайзен“ (Raiffeisen) в Швейцария Пиерен Винченц беше осъден на близо четири години затвор за измами и други престъпления, предаде Ройтерс.

В рамките на един от най-скандалните процеси за корпоративни престъпления в Швейцария от десетилетия насам, окръжният съд в Цюрих осъди бившият „банкер на годината“ за сключени незаконни сделки по време на управлението му като главен изпълнителен директор на банката. Освен него на подсъдимата скамейка бяха още шестима души.

Прокуратурата настояваше за присъди между 2 и 6 години за шестима от обвиняемите, както и финансови наказания, възлизащи на 70 милиона швейцарски франка (75 милиона долара).

В крайна сметка освен с присъда Винченц бил глобен и с 840 000 швейцарски франка (900 600 долара), тъй като съдът признал 65-годишния мъж за виновен в използването на фирмени средства за лични цели.

Топ банкерът обяснил пред магистратите, че сметката за фирмени разходи от близо 200 000 швейцарски франка (214 411 долара) за посещения на стриптийз клуб била до голяма степен свързана с бизнеса, а вечерята за 700 франка (750 долара) с жена, която срещнал в приложението за запознанства Tinder, оправдал с това, че възнамерявал да й предложи работа.


loading...