RCEP
Третата среща на върха на регионалното всеобхватно икономическо споразумение (RCEP) в Банкок, Тайланд, 4 ноември 2019 г. [Снимка / Синхуа]

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

След осем години на преговори 15 страни от Азиатско-Тихоокеанския район подписаха на виртуална среща в Ханой мащабно споразумение (RCEP) за световна търговия – най-голямото в света като брутен вътрешен продукт на страните, участващи в него, съобщиха осведомителните агенции.

Регионалното всеобхватно икономическо споразумение (РВИП/RCEP) предвижда създаването на гигантска зона за свободна търговия. Най-голямата търговска сделка включва 10 страни членки на АСЕАН (Виетнам, Тайланд, Филипините, Лаос, Камбоджа, Мианмар, Малайзия, Сингапур, Индонезия и Бруней) и Австралия, Китай, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея. Страните от споразумението произвеждат 30 процента от световния БВП, а населението им възлиза на 2,2 милиарда души.

Основата на RCEP

Идеята за пакта е от 2012 г. и е смятана за китайския отговор на подобна американска инициатива, която впоследствие отпадна.

„Много съм доволен, че след 8 г. преговори, изпълнени с трудности, днес ние приключихме преговорите за Регионалното всеобхватно икономическо партньорство (RCEP) и официално се подписахме по време на 37-ата Среща на върха на АСЕАН (Асоциацията на страните от Югоизточна Азия)“, каза виетнамският премиер Нгуен Суан Фук.

Щом влезе в сила RCEP ще намали митата, ще установи общи търговски правила и ще улесни веригите на доставки. Споразумението покрива всичко – търговия, услуги, инвестиции, електронна търговия, телекомуникации и авторски права.

Според експерти сделката фундаментално ще промени икономическата, стратегическата и институционална архитектура в региона, което ще е важно за възстановяването от пандемията от коронавирус.

Китайският премиер Ли Къцян обяви, че подписването на споразумението е победа за световната икономика. „Подписването на RCEP е не само забележително постижение на регионалното сътрудничество в Източна Азия, но също победа за мултилатерализма и свободната търговия“, каза Ли Къцян по време на реч на форума.

Китай се очаква да бъде голям бенефициент от сделката, като потенциално може да прибави 85 милиарда долара към БВП.

Правителството на Австралия ще използва търговския пакт като възможност за укрепване на отношенията с Китай, които през последните месеци се обтегнаха.

Австралийският премиер Скот Морисън заяви, че подписването на документа е победа за австралийските фермери и пазара на труда. Канбера се ангажира да ратифицира споразумението възможно най-скоро.

През 2019 г. Индия напусна преговорите, тъй като не иска да отваря индийските пазари, както в споразумението е заложено.

Лидерите на страните членки на АСЕАН обявиха, че възнамеряват да разширят търговията с Индия, въпреки че не участва в споразумението.

Вижте още:
И Китай поздрави Байдън за победата муКитай уважава избора на американския народ и поздравява кандидата на демократите Джоузеф Байдън за п…Nov 13 2020skafeto.com

Тръмп забрани инвестициите в китайски военни фирмиПрезидентът на САЩ Доналд Тръмп подписа указ, забраняващ американските инвестиции в китайски компани…Nov 13 2020skafeto.com

Китай се обяви за споделеност и сътрудничествоКитайският държавен съветник и външен министър Уан Йи в събота подчерта, че се придържа към многостр…Nov 8 2020skafeto.com