https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Tesla може да доминира на световния пазар на електромобили, но за шофьорите в Япония малка кола за $13 000 се оказва по-добра инвестиция. Sakura – миниавтомобил за $13 000, разработен съвместно от Nissan и Mitsubishi – е най-продаваният електрически автомобил в Япония тази година, представляващ около половината от всички електромобили, продадени в страната досега тази година. Цената на автомобила обаче включва държавни субсидии, пише auto-press.net.

Sakura беше пусната на пазара миналата година и бързо се превърна във феномен в родната си страна, печелейки конкурса автомобил на годината в Япония през 2022 г. Дългата 3.35 м кола има пробег от 180 километра с едно зареждане и може да достигне скорост от 130 километра в час.

С 35 099 продадени превозни средства тази година, Sakura далеч надмина конкурентите си – включително Tesla. Американският производител може да доминира пазара на EV на Запад, но в Япония неговите по-големи пътнически автомобили изостават от по-малките електрически превозни средства, които са известни като „kei cars“. Това създава предизвикателен пазар за Tesla, която по-рано тази година намали цените на своите електрически автомобили Model 3 и Y в Япония.

Китайският EV гигант BYD, подкрепян от Уорън Бъфет и приближаващ се до Tesla в световен мащаб, също започна да продава своите автомобили в Япония през януари. Автомобилите Kei са изключително популярни в Япония, особено в селските райони с малко обществен транспорт.

Снимка 639385

Източник: flickr

Техните братовчеди, kei trucks, стават все по-търсени. Тези пикапи също с дължина малко над трите метра, като Suzuki Carry и Daihatsu Hijet, могат да струват едва 5000 долара и са много икономични за управление. Въпреки това те станаха популярни дори в части от селските райони на Америка, като миниатюрните японски превозни средства се използват във фермите като превозни средства за доставки.

Манията по камионите Kei вдъхнови някои американски производители да започнат да продават свои собствени малки превозни средства, като стартъпът за електромобили Telo обяви пикап с размер Mini-Cooper на стойност $50 000 по-рано тази година.

Вижте още:
Как един измамник се сдоби безплатно с 5 електромобила TeslaОткраднал, продал – в затвора. Американец откри вратичка в платежната система на Tesla и реши да спе…Oct 18 2023skafeto.com

Mercedes изпревари Tesla с автопилот от трето нивоГерманският производител на автомобили Mercedes-Benz надмина Tesla в една ключова област – автопилот…Sep 29 2023skafeto.com