Европейският гигант в сферата на имотите и търговията на дребно Signa обяви несъстоятелност, съобщават световните агенции. До крайната мярка се стигна, след като пропаднаха опитите за набиране на средства, с които да се покрият спешните ликвидни нужди на групата.

Това е най-голямата жертва на краха на имотния пазар в Европа, отбелязва „Ройтерс“. Signa оценява активите си на 27 млрд. евро.

Скокът на лихвите – най-голям в последните 25 години, срина цената на имотите в Германия, където е и основният бизнес на Signa. Това се усети особено силно при търговските имоти. Вече бяха спрени знакови проекти като небостъргач в Хамбург.

Зарязаните строежи и затворените магазини на суперцентрални локации може да останат като истински белези на провала на Бенко, който продължи с агресивните си придобивания даже след първите знаци за задаваща се криза.

Редица банки оповестиха, че са финансирали проектите на Signa със стотици милиони евро. „Това, което е наистина важно, е всички, които са инвестирали – и особено банките, да запазят стабилността си“, коментира пред журналисти австрийският канцлер Карл Нехамер.

Опасенията са, че случилото се ще повлече и други на имотния пазар. Години наред той беше отговорен за 10% от работните места и 20% от БВП, защото недвижимостите се смятаха за безопасна инвестиция.

Холдингът ще подаде документи във виенски съд и ще започне реорганизация с цел запазване на бизнес операциите. За момента една компания – Sigma Prime с активи за над 20 млрд. евро, все още продължава да търси инвеститори, но според запознати с преговорите шансовете не са големи.


loading...