UBS персонала на Credit Suisse Credit Suisse фалит прокуратура

https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/64072cc3-d637-11ea-a150-cabfa2a5a2de

Най-голямата швейцарска банка UBS планира да съкрати повече от половината от персонала на Credit Suisse, другата голяма банка, която придоби през март. Това съобщи Bloomberg. По данни на агенцията съкращението ще засегне 45 хил. души, като уволнението е свързано с придобиването на банката.

Така от съкращенията най-много ще пострадат банкерите, трейдърите и помощният персонал на Credit Suisse в Лондон, Ню Йорк и някои азиатски страни. Източници, близки до ситуацията, заявиха пред Bloomberg, че почти всички дейности на банката са застрашени от съкращения.

На служителите е казано да очакват три кръга съкращения през тази година, като първото се очаква до края на юли, а други две са предварително планирани за септември и октомври. Говорител на UBS отказа да коментира ситуацията.

На 19 март швейцарският президент Ален Берс обяви, че UBS е придобила Credit Suisse. Той отбеляза, че втората банка е имала добра капитализация, но „клиентите и инвеститорите са загубили доверие“ в нея.

В резултат на това властите решиха да предоставят на двете банки гаранция за ликвидност в размер на 100 млрд. швейцарски франка (108 млрд. долара) в допълнение към заем в размер на 50 млрд. франка (54 млрд. долара).

UBS и Credit Suisse са системно важни банки в Швейцария. И двете имат повече от 150-годишна история: UBS е основана през 1862 г., а Credit Suisse – през 1856 г.

В средата на март банката отбеляза най-големия спад на акциите в историята на финансовата институция: цените на акциите се сринаха с 30,8 % до 1,55 швейцарски франка, а в края на търговията спадът беше с 24,2 % до 1,7 швейцарски франка. Шефът на банката Аксел Леман заяви, че загубата на доверие е станала твърде голяма, след като през март фалираха базираните в САЩ Silicon Valley Bank, Signature Bank и Silvergate Bank.


loading...