Vidprevtyn

Комитетът по лекарствените продукти за хуманна употреба към Европейската медицинска агенция (ЕМА – CHMP) започна предварителна оценка на Vidprevtyn ваксина срещу COVID-19, разработена от Sanofi Pasteur, съобщиха от здравно министерство.

Решението за започването на предварителната оценка се основава на предварителните резултати от лабораторни изследвания и проведени клинични изпитвания при възрастни. От резултатите досега се предполага, че ваксината предизвиква образуването на антитела срещу SARS-CoV-2 и могат да спомогнат за предпазване от развитие на заболяването.

EMA ще извършва оценка на данните в момента, в който станат налични, за да реши дали ползите превишават рисковете. Предварителната оценка ще продължи дотогава, докато се съберат достатъчно данни за подаване на официално заявление за разрешаване за употреба.

EMA ще оцени съответствието на Vidprevtyn по отношение на обичайните стандарти на ЕС за ефективност, безопасност и качество. Въпреки че ЕМА не може да предвиди общата продължителност на процеса на оценка на заявлението, в случай че бъде подадено, поради извършване на тази предварителна оценка, ще бъде необходим по-кратък от обичайния период за оценка.

EMA ще направи допълнително съобщение, когато заявлението за разрешаване за употреба на ваксината бъде подадено.

Как се очаква да действа ваксината?

Vidprevtyn се очаква да действа като подготвя организма сам да се предпази от инфекция със SARS-CoV-2. Тази ваксина е разработена на базата на протеини и съдържа получен в лабораторни условия „spike“ (шипчест) протеин, като този, намиращ се по повърхността на SARS-CoV-2. Тя също съдържа и друго вещество, наречено „адювант“, което спомага за засилване на имунни отговор към ваксината.

Когато на човек бъде приложена ваксината, имунната му система ще разпознае „spike“ (шипчестия) протеин като чужд и ще образува антитела срещу него. Ако в последствие ваксинираният човек бъде в контакт със SARS-CoV-2, имунната му система ще разпознае вирусния протеин и ще бъде подготвена да защитава организма от вируса.

Вижте още:
Д-р Илиев: Делта вариантът започва с хрема и болки в гърлотоВаксините предпазват добре от Делта варианта. Вълната е доста силна, дори и в държави с много висок …Jul 19 2021skafeto.com

Проф. Христова: Делта вариантът набира скорост у насДелта вариантът набира скорост. В студиото на БНТ директорът на Националния център по заразни и пара…Jul 19 2021skafeto.com

Доц. Мангъров: Изкаралите естествено COVID не хващат нито Делта, нито Бета, нито АлфаВаксинацията се натовари с много големи и неадекватни очаквания, смята доц. Атанас Мангъров. Считаш…Jul 15 2021skafeto.com

Заради Делта варианта Израел променя стратегията сиПреди четири седмици Израел празнуваше завръщане към нормалния живот в битката си с COVID-19. След б…Jul 13 2021skafeto.com


loading...